![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla mnie to chore wywoływac metodę magiczną wewnątrz klasy.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Słyszałem o tym ale nadal nie widzę powodu by widzieć w tym jakiekolwiek przeciwwskazania. Co przemawia za metodami magicznymi?- W pewnych przypadkach pozwalają uratować się przed utratą wstecznej kompatybilności. Dodatkowe "zalety": - krótszy kod - bo to właśnie różnica 4 znaków na linię świadczy o jakości kodu. Wady: - Kod staje się nielogiczny. Nagle operacje, które nie powinny mieć miejsca stają się możliwe i są kompletnie nieprzewidywalne. - Brak wsparcia ze strony IDE. - Niezbyt ciekawa sytuacja przy debuggowaniu/próbie zrozumienia kodu. - Problemy przy dokumentowaniu kodu. - A przede wszystkim... kod staje się magiczny czyli tracimy jego klarowność i jednoznaczność/oczywistość. Cytat Będzie jednak (z tego co wiem) problem z Reflection API? Całe szczęście z poziomu refleksji nie istnieje coś takiego. Metody magiczne same w sobie niczym nie różnią się od tych normalnych. Jedynie interpreter przed wyrzuceniem błędu o braku metody/właściwości sprawdza czy aby przypadkiem jakaś magiczna metoda, która mogła by się tym zająć nie istnieje. Możesz odwoływać się do nich jak do każdej innej metody: $obj->__call('abc', array('def'));EDIT: Cytat Co jeżeli mam 100 właściwości w klasie? 200 metod get i set? Strasznie słabe. Strasznie słabe to jest posiadanie takiej ilości właściwości. Poza tym przecież mamy coś takiego jak... tablice i kolekcje.__set spisze się jedynie w przypadku, gdy dla wszystkich przypadków użycia będziemy mieli względnie taki sam algorytm. Bo jeżeli każdą zmienną miałbyś traktować indywidualnie skończyłbyś z dwoma setkami IFów. Co do przeciążania operatorów. Faktycznie w przypadku wielu struktur matematycznych są fajne. Fajnie jest zrobić sobie $myVector - 5 czy $myMatrix * $myMatrix. Ale jedyne co zyskujemy to różnicę kilku znaków ($myVector.substract(5) VS $myVector - 5) a w zamian otrzymujemy mechanizm przez którego powstają potworki których zasada działania jest kompletnie nielogiczna/niezrozumiała/magiczna. To samo spotkało metody magiczne w PHP - są one używane w nieprawidłowy sposób. Chyba tylko po to by ich używać. Ten post edytował Crozin 25.02.2011, 10:43:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 00:55 |