![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chcę stworzyć klasę do połączenia SQL w której będą też metody do zapytań jednak zależy mi na stworzeniu bardzo wydajnej klasy, a co więcej, żeby cały kod był dobrej jakości dlatego też ja mam pomysł i jakiś zalążek wiedzy, wy za to duże doświadczenie więc liczę, że mi trochę pomożecie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Głównym motywem na chwile obecną jest stworzenie metod, które będą generowane w zależności od tego co będziemy chcieli osiągnąć. Poniżej zamieszczę kod, który do tej pory napisałem, a pod nim pytania.
1. Chciałem aby można było za pomocą jednej metody łączyć się z różnymi bazami dlatego zanim wywołamy metodę SQL_connect() dzięki konstruktorowi podajemy, która baza nas interesuje. Teraz pytanie czy rozwiązanie to jest dobre? Czy może lepiej było by usunąć konstruktor i nazwę bazy podać bezpośrednio do metody czyli: SQL_connect("nazwa_bazy")? 2. Jak wiadomo zanim wykonamy jakiekolwiek operacje na tabelach w bazie trzeba się połączyć z bazą więc łączenie z SQL MUSI się odbyć prawda? więc zastanawiam się czy by nie zrezygnować z metody SQL_connect() i całość kodu wstawić w konstruktor wyglądało by to tak:
Ma to sens? Mam jeszcze pytania odnośnie metody select_table() ale to innym razem. Jeśli macie ew. jakieś zastrzeżenia co do tego kodu to piszcie. Z góry dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oprócz zastrzeżeń to nie wiele więcej zostaje, najlepiej używaj PDO, bo właśnie bo to jest, żebyś nie musiał pisać jakiejś beznadziejnej klasy, przede wszystkim to masz luki SQL Injection, po drugie nie daje się żadnego die() w przypadku błędu, poza tym taka metoda jest mało praktyczna jak pobieranie z jednej tabeli
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 12:04 |