![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam 2 tablice. Jedna zawiera litery, druga słowa. Niech tablica z literami zawiera litery: a,l,s,p,i,e. Chciałbym wyszukać wszystkie słowa z 2 tablicy które są zbudowane tylko z tych liter zawartych w 1 tablicy. Czyli np. słowa pies, ala, las, lis itd. Jakieś pomysły? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrym sposobem powinno byc wygenerowanie wszystkich kombinacji z danych liter i sprawdzenie w drugiej tablicy czy dane slowo istnieje,
Dosc pomocna do tego moze byc ta klasa: http://stereofrog.com/blok/on/070910 chyba ze sie myle no to sorki, ale kiedys sam tego uzywalem do przeszukiwania w bazie prawie 3mln slowek slownika "sjp do gier" z podanych liter i calkiem niezle sie to spisywalo, Delikatna modyfikacja i powinno smigac jak marzenie Pozdrawiam Ten post edytował minolone 21.02.2011, 22:40:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to nie zadziała, przecież jako przykład podane jest ala, czyli mogą się dowolnie powtarzać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Małe sprostowanie... jeśli mamy w tablicy z literami jakąs literę X razy to może się powtórzyć w słowie maksymalnie X razy. kiedys sam tego uzywalem do przeszukiwania w bazie prawie 3mln slowek slownika "sjp do gier" Dokładnie o to mi chodzi. Wczytuję do tablicy plik txt który ma prawie 40MB, jest tam prawie 3mln słów. To ten sam słownik.z podanych liter i calkiem niezle sie to spisywalo, Generalnie chodzi mi o to aby program z podanych liter układał słowa. Taki algorytm do gry w scrabble. Wiem, że można by użyć preg_match ale nie bardzo mam pomysł jak przeszukać tablicę tablicą. Pozostaje jeszcze problem potężnej ilości przetwarzanych danych. W pętli forach może to zając wieki. Na razie działam na skrawku tego pliku ze słownikiem bo gdy wczytałem go całego za pomocą file_get_contents a następnie chciałem wyświetlić to serwer mi się zawiesił po 10 minutach mielenia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) array_filter + odpowiedni preg_match albo pętla sprawdzająca znak po znaku. A jak w takim przypadku miałoby wyglądać wyrażenie ?Jak w ogóle sądzicie? Pod względem wydajnościowym jest sens robić to w php czy lepiej spróbować w innym środowisku? Ten post edytował sadistic_son 22.02.2011, 00:25:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 13:11 |