![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przejdę od razu do meritum. Otóż planuję napisać skrypt (jak w tytule wątku) i zastanawiam się nad pewną kwestią. Załóżmy, że algorytm obliczałby ilość zdobytych plusów za komentarze, posty napisane przez użytkownika oraz jego aktywność (podobne działanie jak na portalu wykop.pl) i według tego ustalałby jego pozycję w rankingu (nie mam zamiaru robić tego dynamicznie, czyli po każdej aktywności odpalać odpowiedni skrypt - wręcz przeciwnie, posłużę się CRON'em, bo myślę, że to najlepsza rozwiązanie, chociaż jestem otwarty na wszelkie sugestie). Na samym początku, po rejestracji na witrynie użytkownik miałby status - poza rankingiem (o ile na stronie byłoby zarejestrowanych więcej niż 300 użytkowników, dajmy na to, że limit to właśnie te 300 miejsc), a dopiero z czasem (w miarę jego aktywności) mógłby zdobyć jakąś sensowną pozycję. Będę wdzięczny za jakiekolwiek propozycje, począwszy od wstępnego projektu struktury tabel, aż po sugestie dot. rozwiązania tego dość irytującego problemu. Z góry dziękuje za wszelaką pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@tehaha: oczywiście, będę brał pod uwagę jedynie aktywność z określonego przedziału czasu - ostatni miesiąc wydaje się być sensownym okresem.
Już wyjaśniam jak zamierzam to zrobić i nad czym się zastanawiam (chociaż temat powstał również w tym celu, by podłapać najbardziej optymalne rozwiązanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Po tym jak algorytm wykona wszystkie potrzebne obliczenia i posortuje wyniki od największego - będzie ustalana pozycja. Użytkownik z najwyższym wynikiem będzie miał pierwszą pozycję w rankingu, kolejny - drugą itd. Oczywiście, skrypt będzie obliczał pozycję wyłącznie 300 najlepszych użytkowników (o ile jest więcej użytkowników i jeżeli jest ustalony taki limit). Załóżmy, że tą pozycję będę zapisywał w polu rank_pos (int) - tabela users. Jedyne rozwiązanie jakie nasuwa mi się obecnie na myśl (ciężko się człowiekowi myśli, gdy z roboty przychodzi wkurw**** - wiem, słaba wymówka), to skonstruowanie odpowiedniego zapytania, a następnie wyciągnięcie 300 wyników pętlą - podczas działania skryptu - po każdym wyniku skrypt wykonywałby kolejne zapytanie (UPDATE) - ustalenie pozycji w polu rank_pos według tego co zostało wyświetlone wcześniej. Łącznie skrypt będzie musiał wykonać 600 zapytań do bazy i zastanawiam się czy nie da się zrobić tego prościej, bardziej optymalnie. Mam nadzieję, że nie opisałem tego zbyt chaotycznie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 17:28 |