![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem z indeksami. Kod:
I teraz problem mam następujący: wynikiem takiej pętli jest: "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9" - jakim cudem, skoro przy każdej iteracji pętli zewnętrznej for ustawiam licznik $j =1? Czy wynikiem nie powinno być "1, 2, 3, 1, 2, 3, 1, 2, 3"? Jak uzyskać taki efekt? Proszę o pomoc! Z góry dzięki. Ten post edytował jurcio6 14.02.2011, 11:59:29 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siadłem ze świeżym umysłem i od razu znalazłem błąd - na który nikt w tym topicu nie wpadł...
Donpablo - być może wiesz dużo, ale nie wpadłeś na najprostsze rozwiązanie. Może i nie znam na tyle dobrze mechanizmów PHP, ale jeśli bym znał, to bym nie potrzebował pomocy na tym forum ani gdziekolwiek indziej. W każdym razie w tym wypadku nie tu leżał problem... pętle działały tak, jak było to przez mnie zamierzone - jedyną rzeczą, którą zrobiłem źle, to inkrementacja $j - powinna ona być tylko wtedy, gdy warunek jest spełniony (czyli gdy znajdę odpowiednie pole), a było zrobione tak, że wykonuje się zawsze (niezależnie od spełnienia warunku). Dodatkowo zmieniłem pętle for na foreach - dla własnej wygody. Dzięki wszystkim za chęci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Rozwiązanie:
Ten post edytował jurcio6 19.02.2011, 10:59:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 20:50 |