Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] Duża aplikacja, Jak pisać dużą aplikację
Akcelerator

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Chce stworzyć własny dużą aplikacje a konkretnie CMS, ale nie za bardzo wiem jak się pisze takie duże aplikacje. Czytałem że duże aplikacje pisze się modułowo ale jak to wygląda w praktyce ? Nie mogę doszukać się jakichś dokładniejszych informacji na ten temat. Chce żeby ten CMS dał się łatwo rozbudowywać i modyfikować. Proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
darko

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak już wcześniej napisałem - wybierz sobie jakiś framework, przejrzyj jego dokumentację, przerób podstawowe tutoriale (masz nawet videotutoriale z lektorem na youtube). Frameworki z reguły jako zbiór gotowych narzędzi ułatwiają pracę. Do wyboru najbardziej popularne (kolejność przypadkowa): Zend, Kohana, Symfony, CodeIgniter, CakePHP, Prado, Agavi <-- sprawdź nawet i wszystkie, pobierz, skonfiguruj, naucz się poprawnego korzystania z tych narzędzi. Na koniec zadecyduj, który z nich jest najbliższy Twojej filozofii programowania (a z pewnością każdy z wybranych frameworków reprezentuje inne podejście do tworzenia projektu). Tak naprawdę to najlepiej gdybyś wybrał taki framework, którego nauka zaowocuje znalezieniem zatrudnienia i tu masz do wyboru 3, może 4: Zenda, Symfony, CodeIgniter (proszę się nie czepiać o ostatnie zdanie, to moja prywatna opinia).
Powodzenia i owocnej nauki!
//edit
Dodam jeszcze, że w praktyce duże projekty (cokolwiek przez to rozumiemy) pisane są nie przez jednego, a przez kilku programistów i tu pojawia się kolejna kwestia mianowicie - wybór systemu kontroli wersji. I znowu do wyboru najpopularniejsze: Git, SVN, Mercurial, CVS. Nie bez powodu podkreślam, że przy wyborze narzędzi (frameworka oraz systemu kontroli wersji) należy brać pod uwagę popularność danego rozwiązania, gdyż im bardziej popularne rozwiązanie tym:
- większe szanse, że dane narzędzie będzie rozwijane, będą wprowadzane ulepszenia i ułatwiające życie modyfikacje
- łatwiej o pomoc w przypadku jakichkolwiek problemów (od tego są fora internetowe, aby pytać)
- większa szansa, że projekt w ogóle nie upadnie i będzie dalej rozwijany (jest "popyt" jest "podaż")

// edit2 (sorry za tyle edytów ale nie chcę nabijać postów
cd.
ostatnią już chyba sprawą jest wybór narzędzia (ide) z podpowiadaniem składni i wieloma użytecznymi opcjami i tu masz do wyboru: Eclipse PDT, NetBeans, Aptana, Zend Studio (płatne) i wiele innych gorszych lub lepszych.

Ten post edytował darko 16.02.2011, 11:56:25
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 07:34