|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
sprawa jest taka ze dolaczam do skryptu plik zwierajacy szablon htmlowy strony.. i miedzy znacznikami powsadzalem rozne zmienne np $date ... (kotre sa okreslone w pliku kotry dolacza).. przy wywolaniu wszsytkeigo zamiast podstawic pod $date dana zmienna po prostu drukuje na ekran $date ... jak to zrobic , bonie chce zeby osoba edytujaca szablony musiala za kazdym razem plik zaczynac od <? echo
cala noc wertowalem phpnet, probowalem roznymi funkcjami ale nie znalazlem..jak sie robi cos takeigo? dziekuje |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław |
ło jezu... Ja proponuję zawrzeć znajomość ze słownikiem, Panią od polskiego, albo chociaż w Wordem.
A co do tego co piszesz. Wydaje mi się, ze próbujesz zrobić cos a'la szablony. Jeśli tak, to proponuję coś co wyczytałem chyba na WebDeveloperze. Zasada jest taka, że (z tego co zrozumiałem i częściowo używam na mojej stronie): W pliku HTML masz np: <td>||menu_item||</td>, w pliku php obrabiasz zmienne i dolączasz plik HTML (np. przez file() czy podobnie). W dołączonym pliku zamieniasz ||menu_item|| na zawartość zmiennej $costam i wysyłasz wszystko do przeglądarki. Na moje potrzeby zrobiłem cos takiego, że w bazie danych trzymam artukuły. Każdy z nich ma miejsce (mała ikonka), które prowadzi do formularza edycji (poprzez logowanie oczywiście). Edytor pobiera treść artykułu z bazy poprzez jego ID. I teraz żeby dla każdego artykułu nie robić linka ręcznie, w odpowiednie miejsce w treści wstawiam ||edycja|| po czym skrypt przy wyświetlaniu treści na widoku normalnycm, zamienia owe ||edycja|| na <a href="index.php?.....&id=xxx">edytuj</a>. Może troche zawile napisałem, ale całośc opiera sie na zdefiniowaniu zastępstwa dla określonego segmentu strony i podmianie tegoż segmentu na wyjściu na faktyczna (z reguły dynamiczną) część.[/b] |
|
|
|
zalew odczyt zmiennej z zew. pliku kotry nie jest php 28.01.2003, 05:35:28
It's_me mała prośbę mam do Ciebie ... przeczytaj to co nap... 28.01.2003, 08:32:37
lisu Cytatw odpowiednie miejsce w treści wstawiam ||edy... 28.01.2003, 10:04:33
zalew >>o jezu... Ja proponuję zawrzeć znajomość z... 28.01.2003, 11:05:30
scanner Kod<?php
$query_artykul = sprintf("S... 28.01.2003, 14:58:07
iXi Jeśli się upierasz przy zmiennych a nie template'a... 30.01.2003, 12:05:28 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 20:32 |