![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem, mam baze danych której często robie modernizacje i mój problem polega na tym że przy każdej modernizacji musze skakać po kodzie i zmieniac zapytania SQL, myśle o takim rozwiązaniu ale nie jestem za bardzo do niego przekonany czy jest sens? czy może jest jakaś inna metoda
Przykład :
Pozdrawiam i licze na odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sobie kod organizujesz, tak potem się stresujesz. Logika modeli w wypadku bazy jest dość oczywista: jedna tabela = jeden model. Model nazywa się tak jak tabela w bazie i ma taką też lokalizację w folderze /models. Przykład: masz tabelę page_comments, plik comments.php znajduje się w folderze /models/page a nazwa klasy to model_page_comments. Nazwy metod także powinny podlegać pewnym standardom. W ten sposób ładnie nam się rozwija lista klas (a po wybraniu klasy metod) w przeglądarce obiektów, po wpisaniu "new model_" lista modeli, po "new model_p" lista modeli zaczynających się na "p", niczego nie trzeba szukać i do wszystkiego łatwy dostęp.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:22 |