Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne]Jak to możliwe że ktoś umieścił swoje pliki na moim serwerze bez dostępu do ftp?
AniaR
post 9.02.2011, 14:09:53
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak to możliwe że ktoś umieścił swoje pliki na moim serwerze bez dostępu do ftp?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
AniaR
post 10.02.2011, 13:59:33
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Skrypty hakujące zostały dodane jako kolejne rekordy w bazie a nie dopisane do plików php na serwerze. Usunęłam je z bazy, zmieniłam hasła do ftpa do bazy i do panelu admina i było ok ale nie minęło parę godzin i znowu strona zhakowana.. Tym razem coś innego: usunięte pliki z serwera i podmienione na inne. Wiem ze to moja wina bo nie odpowiednio zabezpieczyłam stronę. Będę to teraz robiła w następujących krokach:
1. Login i hasło do admina przechowywałam w bazie w postaci jawnej (zmienię na md5)
2. Linki na stronie mija postać: ?cos=cos&cos2=cos2 itd.. (zamienię na /cos/cos2 itd dodając plik .htacess)
3. Zamienię logowanie z $_SERVER["PHP_AUTH_USER"] na normalne (formularz z metoda post)
4. Zabezpieczę zmienne przesyłane w panelu metoda post dodając przed każda funkcje addslashes() (na stronie nie ma formularza który łączy się z bazą, jedynie w panelu)

Może powinnam zrobić coś jeszcze? Np. zmienić nazwę katalogu w którym trzymam panel z "admin" na jakiś mniej domyślny?

Proszę o sugestie..
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:43