![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to możliwe że ktoś umieścił swoje pliki na moim serwerze bez dostępu do ftp?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypty hakujące zostały dodane jako kolejne rekordy w bazie a nie dopisane do plików php na serwerze. Usunęłam je z bazy, zmieniłam hasła do ftpa do bazy i do panelu admina i było ok ale nie minęło parę godzin i znowu strona zhakowana.. Tym razem coś innego: usunięte pliki z serwera i podmienione na inne. Wiem ze to moja wina bo nie odpowiednio zabezpieczyłam stronę. Będę to teraz robiła w następujących krokach:
1. Login i hasło do admina przechowywałam w bazie w postaci jawnej (zmienię na md5) 2. Linki na stronie mija postać: ?cos=cos&cos2=cos2 itd.. (zamienię na /cos/cos2 itd dodając plik .htacess) 3. Zamienię logowanie z $_SERVER["PHP_AUTH_USER"] na normalne (formularz z metoda post) 4. Zabezpieczę zmienne przesyłane w panelu metoda post dodając przed każda funkcje addslashes() (na stronie nie ma formularza który łączy się z bazą, jedynie w panelu) Może powinnam zrobić coś jeszcze? Np. zmienić nazwę katalogu w którym trzymam panel z "admin" na jakiś mniej domyślny? Proszę o sugestie.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:43 |