![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Będę sklecał prezentację na koło naukowe, pod wpływem pewnych wydarzeń nóż mi się w kieszeni otworzył i doszło do wyboru tematu poświęconego przyczynom, dla których ciężko jest firmom zrekrutować dobrego programistę i poszukiwania ciągną się tygodniami.
Oczywiście ten wniosek jest na podstawie moich doświadczeń oraz rozmów z osobami, dla których to dzień powszedni. Mam do Was, bardziej doświadczonych ode mnie, pytanie - jakich kompetencji brakuje kandydatom na programistów PHP? Typu frameworki, jakieś konkretne biblioteki, znajomość technologii, czy inne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 26 Dołączył: 9.01.2011 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio byłem na rozmowie rekrutacyjnej w jednej z większych porównywarek cen. Aplikowałem na stanowisko PHP developer. Mam kilkuletnie doświadczenie w tworzeniu aplikacji internetowych poparte odpowiednim portfolio. Robię jako freelancer i w zasadzie jestem zadowolony, ale oferta była ciekawa więc zdecydowałem się kliknąć.
Oddzwoniła pani zapraszając na rozmowę. Po przyjściu miałem pogadankę z babką od rekrutacji i project managerem - taką o wszystkim i o niczym - kim jestem, czym się zajmuję, ile bym chciał zarabiać, czego oczekuję, w jaki sposób organizuję sobie pracę jako freelancer, o różnych obszarach mojego doświadczenia itp. - czyli standardowa gadka szmatka. Następnie dowiedziałem się, że dostanę do zrobienia test (czas trwania 0.5h) a potem zadanie praktyczne (1.5h). Project magager pytał mnie czy lepiej czuję się jako front- czy backendowiec (technologie bardziej po stronie klienta czy serwera). Odpowiedziałem, że zdecydowanie lepiej czuję się po stronie serwera, poza tym w końcu przecież aplikuję na programistę PHP. W odpowiedzi usłyszałem, że (o, jaka szkoda) zadanie praktyczne które dostanę jest zdecydowanie frontendowe. Teścik był prościutki - po części test wyboru o jakieś podstawy w php/html, potem bardziej praktycznie (ułożyć jakieś zapytanie z JOINem, napisać konstruktor klasy ktory robi costam itp.) Zadanie praktyczne też wydawało się proste (bez problemu bym je rozpykał gdybym mógł podeprzeć się PHP), niestety w całości miało śmigać w JS po stronie klienta. Chodziło o "podrobienie" wyszukiwarki google z podpowiedziami przy wpisywaniu zapytania pobieranymi ajaxem z pliku, przełączane zakładki w JS, wyskakujący popup z textarea. Wydawało się naprawdę proste, ale z zakładkami musiałem się długo barować (zawsze je implementowałem w PHP - JS traktuję wyłącznie jako dodatek do aplikacji, głównie jako AJAX controller), z podpowiedziami przy jQuery autocomplete też coś nie wyszło (chociaż już z powodzeniem stosowałem ten plugin podając sobie z PHP dane z bazy) - chociaż wydawało się być wszystko w porządku czas minął i nie rozkminiłem co tam było nie tak. Poźniej sprawdzało mnie 2ch programistów, pokazałem im co zrobiłem, jak działa, przy użyciu jakich technik i w jaki sposób to wykonałem, że z autocomplete coś jest nie tak, ale nie mogę dojść do tego co. Zacząłem przy nich analizować kod JS step-by-step, jednak oni też nie mogli doszukać się błędu. I na koniec pytanie: dlaczego na stanowisko PHP developer dostałem zadanie w JS? Chcieli zbadać kreatywność, umiejętność wyszukiwania informacji, elastyczność w stosowaniu technologii? Przecież jako programista PHP nie będę ciął grafik pod layout a JS muszę znać w stopniu umożliwiającym swobodną pracę. Od cięcia layoutów to ja mam grafika. Dlaczego nie sprawdzili mnie tam, gdzie czuję się pewnie? Moim zdaniem bez sensu... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 22:35 |