![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Będę sklecał prezentację na koło naukowe, pod wpływem pewnych wydarzeń nóż mi się w kieszeni otworzył i doszło do wyboru tematu poświęconego przyczynom, dla których ciężko jest firmom zrekrutować dobrego programistę i poszukiwania ciągną się tygodniami.
Oczywiście ten wniosek jest na podstawie moich doświadczeń oraz rozmów z osobami, dla których to dzień powszedni. Mam do Was, bardziej doświadczonych ode mnie, pytanie - jakich kompetencji brakuje kandydatom na programistów PHP? Typu frameworki, jakieś konkretne biblioteki, znajomość technologii, czy inne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym nie wrzucał wymagań płacowych (zwłaszcza na końcu), zbyt dużo zmiennych, lepiej nie odkrywać kart ja np. jestem skłonny zrezygnować z części uposażenia dla np:
- miejsca parkingowego w centrum - kilometrówki za dojazdy do pracy - pakietu medycznego - dodatkowej/wcześniejszej emerytury - pakiety socjalnego typu imprezy, wczasy, siłownia, basen, kręgle itp. - brak normatywnego czasu pracy (czyli siedzę aż zrobię a nie siedzę aż coś mi się zechce zrobić) - 20 metrów sześciennych drewna opałowego i pozwolenie parkowania w lesie (gdy to rzuciłem zatkało ziomków, choć starałem się o posadę w lasach państwowych) - dwóch kurczaków i ćwiartki indyka co miesiąc (to gdy byłem na rozmowie w firmie drobiarskiej) - darmowy internet szerokopasmowy i telefon (gdy pracowałem w telekomie, niestety fri był tylko telefon i tylko służbowy) - darmowej polisy OC i AC (gdy chodziło o firmy ubezpieczeniowe) Poza tym gdy widzisz, że "biuro" wygląda jak wieża kontroli lotów w Smoleńsku Twoje wymagania automatycznie rosną (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ostatnio zapraszali mnie chyba na rozmowę do Mostostalu, ale nie miałem czasu - ciekawe czego od nich można by zażądać? (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png) Jeśli nas zaproszą na rozmowę najlepiej próbować się czegoś dowiedzieć wcześniej (choćby o jaką firmę chodzi), zadzwonić i spytać, nie pobiją przecież, jeśli odmówią odpowiedzi olać, kto coś ukrywa to znaczy, że jest to dla nas niekorzystne. Jeśli dopiszemy na końcu LM uposażenie to i tak to zignorują, podobnie jak z uporem maniaka ignorują lokalizację, zaznaczasz np. tylko Łódź a uparcie dzwonią i mówią "Mamy dla Pana idealną posadę pod Warszawą", firmy i piony rekrutacyjne to ciężki kawałek chleba niestety, na szczęście coraz częściej to pracownik ma coś do powiedzenia a pracodawca słucha (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- brak normatywnego czasu pracy (czyli siedzę aż zrobię a nie siedzę aż coś mi się zechce zrobić) Myślałem, że praca programisty nigdy się nie kończy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 02:41 |