Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> podział zapisu rekordów na miesiące, Jak odczytywać i zapisywać dane
fiasko

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Do bazy w jednej tabeli planuje zapis dość sporo rekordów , a konkretnie 300 tyś dziennie.

Mam wobec tego pytanie jak zaplanować zapis i odczyt danych ?

Chcę podzielić zapisy na miesiące i co miesiąc tworzyć nową tabelę. Ale może są już jakieś dirvery gotowe do takich rzeczy ?
Nie chcę wymyślać koła na nowo.

Generalnie dane muszą być cały czas dostępne w systemie jak cofnę się w historii. Oczywiście chodzi o statystyki. Robił z was ktoś coś podobnego ? Chętnie wysłucham wasze opinie na to jak podejść do tematu .

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
trafas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A może...

Zrobić jedną tabelę zawierającą aktualne dane ( z aktualnego miesiąca ) "tabela_aktual".

Zrobić drugą tabelę o takiej samej srtukturze, do której będą wrzucane dane archiwalne ( z poprzednich miesięcy ) "tabela_arch".

Tabela archiwalna byłaby napełniana z początkiem miesiąca - wszystkie dane z poprzedniego miesiąca po dacie byłyby do niej wrzucane. takie operacje najlepiej kręcić w JOBIE nocnym żeby nie zarzynać serwera.

Tym sposobem w tabeli na której bedziesz często miał operacj zapisu / odczytu będzie stosunkowo mało rekordów.

Odnośnie statystyk można zrobić podobnie - oddzielna tabela ze statystykami odnoście danych z archiwalnej tabeli - "statystyki_arch". Również uaktualniana na początku miesiąca, po uzupełnieniu tabeli z wpisami archiwalnymi.

W interfejsie możesz zrobić podzial na aktualne statystyki ( aktualny miesiąc ) i/lub z archiwum.
Ewentualnie możesz łączyć aktualne statystyki ( kręcone na bieżąco przy wywołaniu statystyk ) + dane z tabeli "statystyki_arch".

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:33