![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobry wieczór
Posiadam grę via www i chciałbym przejść z hostingu (w2 - linuxpl) na serwer VPS/RPS. Zastanawiam się nad ofertą VPS - linuxpl i RPS - ovh ALE mogło by być też coś innego , na początek chciałbym przeznaczyć do 80zł miesięcznie (gra nie ma dużo graczy ale właśnie chciałbym zwerbować co by pewnie wiązało się z większym obciążeniem). Co do oczekiwań , przestrzeń dyskowa nie musi być duża ale ważne jest dla mnie ilość zadań cron. dodam jeszcze że nie mam praktycznie żadnej wiedzy o serwera VPS/RPS (dotychczas tylko hosting) i nie wiem z czym się wiąże ich obsługa.. czy to jest po przez shell (którego na tą chwile nie ogarniam..) czy też jakiś panel via www . z góry dziękuje za pomoc w wyborze/informacje dotyczące działania tego typu serwerów.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie jest tak ja napisał Hekko, ale jeśli nie znasz się na administracji serwerów to masz jeszcze inne drogi:
- wykupić vps managed - czyli vps wstępnie skonfigurowany + ileś godzin obsługi w pakiecie. Minus jest taki, że taka usługa znacznie podwyższa cenę. Plus jest taki, że masz praktycznie to co na hostingu tyle, że z indywidualnym podejściem i z większymi zasobami. Taka usługa w niektórych firmach nazywa się hosting dedykowany, co chyba najlepiej odzwierciedla jej istotę - wykupić vps'a + podstawową konfigurację. Jednorazowy wydatek rzędu 100-200zł. Do tego jeśli KOMPLETNIE się nie znasz warto pomyśleć o jakimś panelu typu DirectAdmin (niestety również płatny) - wtedy będzie to z grubsza wyglądało jak hosting. Minus jest taki, że jeśli coś nie działa to musisz załatwić admina, który ci to wszystko ponastawia. W razie padu nikt za to nie odpowiada i musisz czekać aż Twój admin się tym zajmie. Większość firm hostingowych sprzedających vps oferuje również usługi zarządzania nimi. Także możesz kupić vps + konfigurację i potem ewentualnie prosić ich o pomoc (płatną) jak coś się dzieje - niektóre firmy zagraniczne sprzedają vps już prekonfigurowane z panele etc w atrakcyjnych cenach - np. zdaje się, że hosteurope.de ma coś takiego w ofercie. Ja osobiście korzystam z usług ionic.pl jeśli idzie o vps'y i ogólnie jestem zadowolony zarówno z obsługi jak i samego sprzętu/niezawodności. Z tego co pamiętam w droższych pakietach vps jest wliczona 0,5h administracji miesięcznie - pewnie byłaby to usługa dla Ciebie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 23:52 |