Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> problem z zapytaniem mysql (sortowanie przed grupowaniem)
jymbox

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam problem z zapytaniem :/ wiem ze jest bardzo duzo podobnych tematow i probowalem z nich cos wyciagnac ale niestety nie umiem i w ostatecznosci zwracam sie do Was... a mianowicie mam takie zapytanie:

1. $wynik = mysql_query("SELECT 'idzaw', 'nazwisko', 'imie', 'skrotkl' (SELECT 'sinclair' FROM 'wyniki' ORDER BY 'sinclair' DESC LIMIT 10 ) FROM wyniki WHERE (rok) = '2011' AND (plec) = 'm' GROUP BY idzaw ")
  2. OR die('Błąd zapytania');

ogolnie chodzi mi o to zeby sortowanie bylo przed grupowaniem ale niestety w tym moim zapytaniu to nie dziala (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) nic nie dziala wywala blad zapytania... prosze o pomoc naprawde glowie sie z tym juz jakis czas probowalem wiele sposobow i niestety nie umiem sobie z tym poradzic...

-----

przy okazji jakby ktos mial chwilke i ochote to niech zerknie na ten temat http://forum.php.pl/index.php?showtopic=169134 bo niestety z tym tez sobie jeszcze nie poraddzilem :/

z gory dzieki wszystkim ktorzy przynajmniej sprobowali pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
jymbox

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

kurde super dzięki bardzo za pomoc myślę że jestem dzięki Tobie o krok od rozwiązania... niby wszystko robi jak należy lecz nie wiem dlaczego nie wyświetla mi jednej pozycji konkretnie probowalem robic to przez k.sinc w.sinclair i samo sinclair i nie wyswietla mi tego a wszytsko inne jest ok :/ nie wiesz dlaczego tak sie dzieje jakim prefiksem wywolac te konkretna kolumne?

aha i ta kolumna u mnie ma wartosc decimal 10,2 ale to chyba nie ma znaczenia bo sprawdzalem na varchar 20 tak jak zalecales ale to nic nie zmienia...

ponizej moj kod wywolania petli:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  7. echo "<table cellpadding=\"2\" border=\"1\" align=\"center\">";
  8. echo "<tr><td><strong>L.p.</strong></td><td><strong>Nazwisko i imie</strong></td><td><strong>Klub</strong></td><td><strong>PKT</strong></td>";
  9.  
  10. $lp= 1;
  11. while ($lp <= 1 ) {
  12. while($o = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  13.  
  14. echo "<tr>";
  15. echo "<td>".$lp++."</td>";
  16. echo "<td>".$o['nazwisko']." ".$o['imie']."</td>";
  17. echo "<td>".$o['skrotkl']."</td>";
  18. echo "<td><center>".$o['sinclair']."</center></td>"; // TUTAJ PROBOWALEM ZAMIAST ".$o['sinclair']." WSTAWIAC ".$o['sinclair']." I ".$o['sinc']." I ".$o['k.sinc']." I ".$o['w.sinclair']." I NIESTETY NIC NIE ZWRACALO MI REKORDOW :/
  19. echo "</tr>";
  20. }
  21. echo "</table>";
  22. }
  23. }
  24. ?>

teraz jeszcze male pytanko bo nie wiem czy sie w ogole brac za to... mianowice ze da rade zaautomatyzowac to tak aby po dodaniu rekordow do tabeli wyniki automatycznie kasowaly sie stare rekordy z tabeli kolejnosc i wstawialy nowe juz z nowym rekordem wstawionym do tabeli wyniki?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 01:42