![]() |
![]() |
--wNogachSpisz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam pytanie, który kod jest szybszy? wersja #1:
wersja #2:
Gdyby ktoś mnie spytał, bez zastanowienia odpowiedziałbym, że wersja #2, okazuje się że nie koniecznie, na platformie windows otrzymuje wynik dokładnie przeciwny. Wersja #1 jest SZYBSZA od #2, Na platformie linux wyniki testu są identyczne. Wygląda na to, że w niektórych przypadkach "!" może być równie szybkie LUB SZYBSZE od "=== false". Nie wiem w którą stronę iść chcąc optymalizować kod... Co o tym myślcie? |
|
|
![]() |
--wNogachSpisz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Używaj wersji #1, bo jest czytelniejsza. Optymalizacja nie ma tutaj żadnego zastosowania, bo oba kody i tak działają szybko. Nie. Będę używał szybszego sposobu. Wg mnie programowanie polega między innymi nad znalezieniem złotego środka między czytelnością kodu a jego szybkością, jestem gotów poświęcić akurat tą konkretną odrobinę czytelności na rzecz wydajności, przede wszystkim dlatego, że uważam, że 'false ===' nie jest mniej czytelne od '!' a tylko dłuższe w zapisie... Daj sobie spokój z takim "optymalizowaniem". Optymalizacja to w małej mierze problem samego kodu, optymalizacja polega na stosowaniu jak najszybszych algorytmów, cache'owaniu wyników, unikaniu niepotrzebnych działań. Nie. To o czym opowiadasz to optymalizacja na poziomie logiki aplikacji. Natomiast ja mówie o optymalizacji na poziomie składni kodu. To osobne dziedziny optymalizacji i prosze Cię drogi uzytkowniku "Mephistofeles" żebyś ich więcej nie mylił i nie mieszał... Serdecznie prosze o kolejne wypowiedzi, jak to możliwe że "!" jest szybsze od "false ===", czy optymalizator rozpozaje że negacja stoi obok fukcji jądra i nie dokonuje już przyrównania typów danych? Innej odpowiedzy nie widze.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 11:41 |