![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam skryptu ktory bedzie zamienial w locie imiona z mianownika na wolacz.
Macie pomysl jak to zrobic? Mam w tej chwili baze danych ok 1200 imion razem z datami imienin. Chcialbym na stronie zrobic powitanie typu: Witaj Piotrze, masz dzis imieniny. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie, za odkopanie trupa, ale temat uważam za ciekawy i aktualny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Skrypt działa bardzo dobrze, dla większości imion, ale znalazłem błąd:
Grzesiek -> Grzesieku Paweł -> Paweł Macie pomysł jak to poprawić? Ten post edytował wjtk 4.02.2011, 15:26:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie, za odkopanie trupa, ale temat uważam za ciekawy i aktualny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Skrypt działa bardzo dobrze, dla większości imion, ale znalazłem błąd: Grzesiek -> Grzesieku Paweł -> Paweł Macie pomysł jak to poprawić? Mnie w ogóle dziwi sposób zabierania się do tego. To jest oczywiste, że nie da się wszystkiego przewidzieć, chociażby dlatego, że w przypadku niektórych imion mamy do czynienia z jerami, które w przypadku polskiego przyjął formę "e" ruchomego. Nie da się stworzyć reguły, zwłaszcza biorąc pod uwagę oboczności. Ja to widzę w jeden sposób. Tworzymy tabelę, w której będą imiona w mianowniku i przypisane do nich imiona w wołaczu. Zastanawia mnie też, w jakim celu autor wątku chce taką operację przeprowadzić? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:40 |