![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam forumowiczów. Nie wiedziałem w którym dziale zadać to pytanie to zadałem tutaj. Jak zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie. Chciałbym kupić domenę internetową i nurtuje mnie kilka kwestii. Załóżmy, że kupię taką domenę - w jakiej formie ją dostanę? Tzn czy dostanę login i hasło na jakąś stronę jakiejś firmy hostingowej na której domena jest obsługiwana czy dzieje się to w jakiejś innej formie? Jak nie dać się oszukać? Tzn jaką mam pewność, że będę po zakupie jedynym właścicielem, a nie np. właścicielem na określony czas? Wiem, że mogę przenosić własną domenę między firmami hostingowymi. W jaki sposób to się dzieje? Ogólnie jestem zielony w temacie - jak widać. Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 23 Dołączył: 1.12.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wykupując domenę otrzymasz dostęp do panelu gdzie możesz dokonywać zmian DNS. Zmiana DNS to jest skierowanie na serwer gdzie ma być ona obsługiwana (hosting).
Przeniesienie domeny to inaczej transfer. Uzyskujesz od obecnego rejestratora kod authinfo z którym zgłaszasz się do nowej firmy i tam przenoszą Ci domenę. Transfer przenosi tylko obsługę płatności. Do zmiany serwera na którym domena jest utrzymywana służy zmiana DNS. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 21:00 |