|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
przesyłanie zmiennych między stronami zwykle wykonuje za pomocą POST, GET i SESJI, czasami zmienne widoczne są w adresie strony. Zwykle przesyłam wartości zmiennych jako liczby lub tekst bez specjalnych znaków. No i napisałem funkcję do odbierania tych zmiennych usuwającą niepożądane znaki aby ktoś mi takiej zmiennej nie zamienił. Poniżej wklejam kod i mam pytanie czy to wystarczy aby do zmiennej nie dostał się złośliwy kod, albo jakieś zapytanie do bazy?
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Powiem tak... Pytanie zadałeś tak ogólne, że trudno na nie jednoznacznie odpowiedzieć. Kod który napisałeś jest błędny, gdyż wycinasz wszystko jak leci zamiast zastanowić wpierw co powinno się robić w określonych przypadkach bo o ile <script> niesie niebezpieczeństwo to już nierówność, czyli y > x+5 jest jak najbardziej normalna i bezpieczna, a mimo to tniesz >. To czego potrzebujesz jest zależne od tego co chcesz z zawartością zmiennej zrobić. Czy ma iść do bazy, czy ma być przetworzone dalej po stronie php, czy jakoś specjalnie wrzucone do pliku, czy może ma być w określonym formacie. Jak więc ma się Ci pomóc, skoro nie sprecyzowałeś swego pytania? Pojechałeś po emajl22, choć on jako jedyny zdecydował się zaryzykować i na podstawie tych skąpych danych zgadywał do czego możesz chcieć użyć tego co wewnątrz zmiennej. Na chwile obecną to Twoje pytanie może być porównane do: "Skręcam kable elektryczne. Czy to bezpieczne?" nie podając nam pod jakim napięciem i czy są te kable w chwili obecnej, do czego są podłączone, jakie to wytwarza napięcie i natężenie (prąd o niskim napięciu ale wysokim natężenie jest równie, jeśli nie bardziej zabójczy dla człowieka) i rzucając, że używasz rękawiczek. Co nam z tego, skoro nie wiemy czy te rękawiczki Ci coś dadzą w kontakcie z kablem, który trzymasz. Ja mogę napisać tylko kilka rzeczy: prepared statements, mysql_query_real_escape, pdo. Ale zapewne taka odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje. Mi w zupełności by wystarczyła
|
|
|
|
lukaszmaster Przesyłanie zmiennych między stronami 27.01.2011, 15:29:30
emajl22 Jeśli to ma związek z bazą danych mysql to nie. Po... 27.01.2011, 15:35:50
lukaszmaster No ale jeśli ktoś będzie chciał podstawić jakiś ko... 31.01.2011, 10:55:33
fander CytatNa amerykańskim forum dostałem konkretne odpo... 31.01.2011, 12:54:09
Pilsener Był już temat o bezpieczeństwie skryptów, nie ma j... 31.01.2011, 13:55:07
fander Nie ma co karmić trola, wystarczy że użyje wyszuki... 1.02.2011, 10:32:56 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 19:21 |