![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym zacząć uczyć się PHP, ale mam pytanie. A mianowicie, czy muszę jakoś szczególnie umieć HTML? Mam już jakieś tam podstawy, ale nie jest to wiele. Będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
JavaScript to zupełnie inna bajka niż HTML czy CSS. HTML to tylko język znaczników, definiujący układ i wzajemne położenie elementów na stronie (ich hierarchię względem siebie... nie układ jako widoczny layout, choć i to może wykonać, tyle że nie powinno się tego robić). CSS ma za zadanie to, czego nie powinien robić HTML, a więc odpowiadać za graficzną interpretację treści strony, jej wygląd i zachowanie dla różnego typu mediów (ekran, drukarka, rzutnik multimedialny). JavaScript to już język skryptowy w pełniejszym tego słowa znaczeniu. O to czy powinno się go uczyć w jakimś konkretnym momencie czasowym, przed lub po określonym języku to kwestia dyskusyjna. Ja bym powiedział, że powinno się uczyć jednocześnie kilku jako komplementarnych. Przykładowo PHP i JavaScript działają po dwóch różnych stronach "połączenia" - JS u klienta, php na serwerze. Dzięki temu mogą się wzajemnie uzupełniać poprzez użycie AJAX. JS prosi serwer o coś i serwer mu to przygotowuje. Z kolei serwer przygotować może odpowiednio spreparowany kod JS, który potem u klienta zadziała tak jak chcemy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:28 |