![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Szukam metody na uruchomienie skryptu w tle. Mam plik A, B oraz C Chciałbym zrobić aby użytkownik po wypełnieniu formularza i zapisaniu go w bazie poprzez skrypt w pliku A został przekierowany do pliku B gdzie będzie podsumowanie, w tym czasie zostanie uruchomiony skrypt w pliku C. Ale tak żeby użytkownik nadal pozostał na stronie B. Myślałem żeby wykorzystać Ajax i przesłać do pliku C jakiś parametr metodą GET lub POST np. wysyłam przez GET: parametr=on a w pliku C umieszczam:
co o tym myślicie? może jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
to, że ktoś zamyka stronę/połączenie nie musi być równoznaczne z tym, iż przerywa pracę naszego skryptu - to my o tym decydujemy... Jasne ale nie chodzi o to że uda nam sie uruchomić C, chodzi o to że nie bedziemy mieli pewnosci ze C sie powiodlo. Co bedzie jezeli pomiedzy wywolaniem procedury a zakonczeniem wykonania C pan Mietek wyciagnie wtyczke z serwera i wszystko zdechnie w polowie zadania (przypominam ze mowimy o 15 sekundach dla wykonania programu to jest cała epoka)? Co w takim wypadku ponownie wywola C? W przypadku bufora z taskami zdejmowanymi przez CRON, mozna zamiescic w jednej tranaskcji zdejmowanie tasku i te operacje ktore robi C. Dzieki czemu mamy absolutna pewnosc ze C zostanie wykonane i ze nie zostanie wykonane parokrotnie. Oczywisice pod warunkiem ze C nie jest wywolywaniem żądania do jakiejs zdalnej uslugi, ktora nie daje potwierdzenia ze zostala wykonana z powodzeniem, ale to juz inna bajka... Ten post edytował smentek 23.01.2011, 18:28:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:44 |