![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam problem... Zrobiłem Bazę Ośrodków Jeździeckich i chcę, aby użytkownicy mogli dodawać zdjęcia (adres do zdjęć zdalnych...) Problem jest w tym, ze jezeli beda za duze, to wszsytko sie rozsypie... Jeżeli natomiast zastosuję stałe znaczniki height i width, to zdjęcie będzie zniekształcone... Potrzebuję zastosować coś, co zmniejszy obrazek, jeśli będzie większ niż 300 x 200... Jak to zrobic ? Pozdrawiam Patryk (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/co_jest.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam !
Dodałem do tego skryptu, co podałeś parametr dla ImageJPEG [php:1:65c1cddfdd] <?php // generowanie miniatur // ------------------------- $rotate=1; // orientacja pionowa (2) lub pozioma (1) $size=300; // max. szerokość i wysokość zdjecia $photosize=getimagesize($photo); if($photosize[2]==1)$photofile=imagecreatefromgif($photo); if($photosize[2]==2)$photofile=imagecreatefromjpeg($photo); if($photosize[2]==3)$photofile=imagecreatefrompng($photo); if($rotate==1){ $photoX=round($size/$photosize[0],10); $newimagesize[0]=$size; $newimagesize[1]=ceil($photosize[1]*$photoX); } if($rotate==2){ $photoX=round($size/$photosize[1],10); $newimagesize[0]=ceil($photosize[0]*$photoX); $newimagesize[1]=$size; } $newimage=imagecreatetruecolor($newimagesize[0],$newimagesize[1]); imagecopyresampled($newimage,$photofile,0,0,0,0,$newimagesize[0],$newimagesize[1 ,$photosize[0],$photosize[1]); header("Content-type: image/jpeg"); imagejpeg($newimage, "test.jpg"); ?>[/php:1:65c1cddfdd] , ale efekt jest taki, ze pojawia sie okienko sciagania pliku zdjecie.jpg i sciaga pusty plik (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Czy cos zle zrobilem ? Pozdrawiam Patryk (parametr photo podalem w adresie) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 17:11 |