![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Będę sklecał prezentację na koło naukowe, pod wpływem pewnych wydarzeń nóż mi się w kieszeni otworzył i doszło do wyboru tematu poświęconego przyczynom, dla których ciężko jest firmom zrekrutować dobrego programistę i poszukiwania ciągną się tygodniami.
Oczywiście ten wniosek jest na podstawie moich doświadczeń oraz rozmów z osobami, dla których to dzień powszedni. Mam do Was, bardziej doświadczonych ode mnie, pytanie - jakich kompetencji brakuje kandydatom na programistów PHP? Typu frameworki, jakieś konkretne biblioteki, znajomość technologii, czy inne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm jako że nie jestem pracodawcą i programuje od niespełna 3 lat w firmie, to pozwolę sobie wrzucić swoje 3 grosze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Co do samozwańczych programistów moim zdaniem programista to nie tylko klepanie kodu, tak naprawdę napisanie czegoś by działało to kwestia znalezienia informacji w necie i dużej ilości czasu. Niestety jak sam zauważyłem pewne osoby nie wychodzą po za "klepanie kodu" naiwne twierdzenie że dane rozwiązanie jest dobre bo "działa" i co z tego że musi je kopiować co kontroler / akcję i przy chociaż małej poprawce edytować 30 plików - przecież działa. Jak wookieb napisał brak ludziom zdolności projektowania, myślenia by już w procesie projektowania bazy / aplikacji / struktury katalogów / itp mieć już wizję tego jak to wszystko będzie ze sobą współpracować że do bazy będą szły mniej więcej zapytania o takie treści więc już zakładamy index'y itp. Ludzie nie potrafią stworzyć sobie dobrego narzędzia które będzie im ułatwiało pracę, co gorsza jeżeli już takowe stworzą to tylko pod siebie w swoim stylu bez żadnej możliwości rozbudowy/udostępnienia. Co do rekrutacji, sam przez żadną nie przeszedłem, ale trochę się naczytałem i z kilkoma kandydatami rozmawiałem i wiem tyle że małe firmy/agencje nie mają pieniędzy na to by zatrudnić osobę bez wiedzy, a także takiej która sporo potrafi, dlatego oni wyrabiają zapotrzebowanie na klepaczy kodu za 1,5-2,5k - takie jest moje zdanie. Spotkałem się też z paroma osobami które przyszły na stanowisko programisty i z wypisanych wymagań odnośnie php/framework/itp spełniały ... kreatywność, tak przynajmniej twierdziły. Ogólnie sam się na jakąś rekrutacje iść nie boję ponieważ jakieś pojęcie o tym zawodzie już mam i spotkałem parę osób które dostają większe pieniądze a mniej potrafią, no ale cóż takie życie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) P.S. Podpisuję się też pod postem @nasty-iego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety jak sam zauważyłem pewne osoby nie wychodzą po za "klepanie kodu" naiwne twierdzenie że dane rozwiązanie jest dobre bo "działa" i co z tego że musi je kopiować co kontroler / akcję i przy chociaż małej poprawce edytować 30 plików - przecież działa. Jak wookieb napisał brak ludziom zdolności projektowania, myślenia by już w procesie projektowania bazy / aplikacji / struktury katalogów / itp mieć już wizję tego jak to wszystko będzie ze sobą współpracować że do bazy będą szły mniej więcej zapytania o takie treści więc już zakładamy index'y itp. W zasadzie w porządnych firmach za takie planowanie odpowiedzialny jest analityk, który jest znacznie lepiej opłacany niz klepacz kodu, który pisze co mu się każe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 06:00 |