![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Będę sklecał prezentację na koło naukowe, pod wpływem pewnych wydarzeń nóż mi się w kieszeni otworzył i doszło do wyboru tematu poświęconego przyczynom, dla których ciężko jest firmom zrekrutować dobrego programistę i poszukiwania ciągną się tygodniami.
Oczywiście ten wniosek jest na podstawie moich doświadczeń oraz rozmów z osobami, dla których to dzień powszedni. Mam do Was, bardziej doświadczonych ode mnie, pytanie - jakich kompetencji brakuje kandydatom na programistów PHP? Typu frameworki, jakieś konkretne biblioteki, znajomość technologii, czy inne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja o czyms takim pisalem przy bodajze recenzowaniu "Thinking in Java" u siebie na blogu. Problem polega na tym, ze w przypadku bardziej juz rozbudowanych technologii (C# + .NET, Java) zasadniczo calkiem spora ilosc rzeczy jest juz wbudowana w sam jezyk/uzywany framework/standard (np. JEE). I nie da sie pewnych rzeczy zrobic w zly sposob, trzeba podazac wytyczona przez projektantow frameworka/specyfikacji droga. I nie ma przebacz.
I dlatego wlasnie w tych technologiach o wiele czesciej spotkac mozna fikusne rozwiazania programistyczne - w przypadku PHP jak ktos juz pisal - mozna wymieszac widoki, PHP z HTMLem sobie radosnie razem skacza po plikach, balagan w kodzie i w ogole. A dlaczego? Bo w przypadku PHP mamy do czynienia z "działanie-driven-development" - działa, to lecimy dalej. No i zwrocmy uwage na inna tez rzecz - ja PHP uczylem sie z ksiazki typu "Biblia Helionu" - bylo tam tez o MySQL i o serwerze, ale point jest taki, ze wpierw omawia sie to "echo $zmienna", potem funkcje jezyka, potem troche bazy danych (SQL) i potem na koncu jak te baze zmieszac z PHP. O programowaniu (ze o projektowaniu nawet nie wspomne) obiektowym nie bylo w takich ksiazkach wzmianki, a jesli bylo to na zasadzie: to jest klasa, to jest interfejs, jest private i public i tyle. Ktos, kto nie ma pojecia o OO nawet nie zacznie uzywac tychze klas i innych bo uzna, ze nie sa mu potrzebne. Albo bedzie pisal kod strukturalny zapakowany w obiekty. I tutaj doszukiwalbym sie problemow - brak wiedzy o tym jak dziala duza aplikacja, jakie korzysci mozna odniesc z jej napisania OO, czysto i w zgodzie z innymi wzorcami. Dopoki tego nie bedzie w pierwszej lepszej "ksiazce o PHP" to nie wroze jakiejs szybkiej poprawy. Na sam koniec odpowiadajac na pytanie autora watku - ogarniety programista nauczy sie nowego frameworka w ciagu max tygodnia, majac na co dzien z nim do czynienia. Ja dla przykladu (no dobra, teraz juz jako czlowiek z Javy) kodowalem w ZF od zawsze, liznalem troche Kohany i tyle. Ale gdybym dostal do pisania kod w Symfoni czy inszym Code Igniterze to moge z duza doza pewnosci powiedziec, ze kilka dni i potrafie efektywnie w tychze frameworkach kodowac. Dlatego same wymagania znajomosci 40 frameworkow nie do konca ma sens - inteligentny programista nauczy sie tego bardzo szybko. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 19:14 |