![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Będę sklecał prezentację na koło naukowe, pod wpływem pewnych wydarzeń nóż mi się w kieszeni otworzył i doszło do wyboru tematu poświęconego przyczynom, dla których ciężko jest firmom zrekrutować dobrego programistę i poszukiwania ciągną się tygodniami.
Oczywiście ten wniosek jest na podstawie moich doświadczeń oraz rozmów z osobami, dla których to dzień powszedni. Mam do Was, bardziej doświadczonych ode mnie, pytanie - jakich kompetencji brakuje kandydatom na programistów PHP? Typu frameworki, jakieś konkretne biblioteki, znajomość technologii, czy inne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Mam do Was, bardziej doświadczonych ode mnie, pytanie - jakich kompetencji brakuje kandydatom na programistów PHP? Typu frameworki, jakieś konkretne biblioteki, znajomość technologii, czy inne. Nie chodzi raczej braku wiedzy z zakresu jakiejś technologii. Największym problemem jest brak umiejętności szukania informacji oraz roszczeniowa postawa programistycznego narybka. Wystarczy zajrzeć na dowolne forum, gdzie średnia wieku oscyluje w okolicy 20 lat. Jeszcze kilka lat temu można było znaleźć tematy w stylu "Pomóżcie rozwiązać problem. Zrobiłem/łam to i to, tu i tu nie działa jak powinno. Gdzie mam szukać?". Dzisiaj wygląda to tak: "Dajcie mi kod, który zrobi to i to."Najlepsze jest to że gdy człowiek mówi "zróbmy to dobrze: tak i tak" na co szef odpowiada : "ale po co? tak i tak będzie działać" gdzie za kilka dni przybiega z krzykiem że coś się stało - gdyby było zrobione dobrze - naprawa 5 min, a tak to następne kilka h w plecy. Są takie projekty, które mają po prostu działać. Grzebanie w nich, stosowanie wyszukanych wzorców, planowanie jest marnowaniem zasobów i tak na prawdę nie obchodzi klienta, który na koniec zapyta "Dlaczego mam tyle płacić za dodanie jednego checkboxa na stronie?". I wytłumacz teraz, że dodanie checkboxa w warstwie prezentacji, wymusiło w logice dodanie bla bla bla.Oczywiście nie tyczy się to wszystkich projektów. Czasami o wiele lepiej jest dokładnie zaplanować system, by po pół roku klepania nie zaczynać wszystkiego od nowa. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 08:06 |