![]() |
![]() |
-dark_lion- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam mam takie pytanie czy jest możliwe aby ustawić danemu newsowi czas jego wygaśnięcia? załóżmy ze dodałem w poniedziałek tekst na stronę główna i chciałbym żeby zniknęła po 2 dniach od czasu jego nadania.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Z doświadczenia Ci powiem vokiel, że dodawanie i odejmowanie nie zdaje rezultatu. Zbyt łatwo o błąd. Zauważ, że przy dodawaniu i odejmowaniu musisz mieć zewnętrzny proces, który to nadzoruje (cron). Jeśli nastąpi awaria to masz dodawanie i odejmowanie załatwione na amen. jeszcze gorzej gdy ktoś "przejmie" ów zewnętrzny proces i zacznie się nim bawić. Za cholerę nie dojdziesz kto, kiedy i ile jakich modyfikacji dokonał. Co jeszcze ważniejsze... Dodawanie i odejmowanie konkretnej liczby sprawia, że tracisz informację o tym od kiedy do kiedy post był wyświetlany. W jednym z serwisów firmy w jakiej pracuję istnieją ogłoszenia, którym użytkownik może nadawać dowolne poprawne czasy ich wyświetlania. Jeśli czas aktualny zbiega się z podanym, to staje się nieautualny, mimo iż jest wciąż aktywny. "Znika" z serwisu, wyszukiwarki itp, ale mając jego link jest on nadal dostępny, tyle że pojawia się nad nim dodatkowa warstwa z przekreślonym napisem "Nieaktualna oferta". Dodatkowo każdy z terminów ma własne dane określone, czyli nie jest to "duplicate content", choć wiele rzeczy jest między terminami wspólnych. I NIGDY nie było problemów.
W innym, mającym już wiele lat, jest niestety metoda z ilością dni pozostałą do wyświetlania. To co z nim już cyrków było to dziękuję. A to provider miał w nocy jakieś konserwacje i kilka dni cron nie działał jak powinien i dni nie odejmowało. A to innym razem crony przez tydzień wywoływały się kilkukrotnie, przez co odejmowało te dni znacznie szybciej. Po prostu jaja :) Dlatego nie mam zaufania do modyfikacji bazy zewnętrznymi procesami. Tylko i wyłącznie SELECTY oraz określone na sztywno ramy do porównywania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.10.2025 - 00:49 |