![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Doł±czył: 17.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem takie funkcje:
Funkcja służy do sprawdzania imienia i loginu z formularza.Dopuszczam polskie znaki diakrytyczne, a ich w ascii nie znajdziemy i nie zrobimy przedziałów tak łatwo jak [0-9a-zA-Z±-ż]. Powyższy kod powoduje że nawet jak wprowadzę Ada¶ to mi wyskakuje że użyłem wyraz z poza przedziału... $_SESSION['wal'] = 1; // daje jeden jako znak że jest bł±d return 1; // kończy działanie f-cji może Ľle napisałem preg_match bo mi nic print_r nie wy¶wietla. Pozdro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Doł±czył: 17.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o widzę że już dostałem odpowiedz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
zrobiłem innym sposobem i działa: Kod elseif( !ereg('^[0-9a-zA-Z±ćęłń󶿼ˇĆĘŁŃӦݬ ]+$', $out) ) { echo '<b>'.$zm1.' '.Out.' nie może być z poza przedziału znaków: [a-z],[A-Z],[±ęĽćłó¶ż] i [0-9]!</b><br>'; unset($out); $_SESSION['wal'] = 1; return 1; } Jest 1 ale: ponoć ereg'a nie powinno się używać bo w php-ie 6 nie jest on już wspierany to prawda ? EDIT.: Nie działa mi: Cytat if(preg_match('#^([a-Ľ0-9]+){3,20}$#i', 'Ada¶')) echo 'OK'; Jak dam Ł ¶ć ˇ to pokazuje mi bł±d.. Ten post edytował Zatarra 10.01.2011, 20:13:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 04:43 |