![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Będę sklecał prezentację na koło naukowe, pod wpływem pewnych wydarzeń nóż mi się w kieszeni otworzył i doszło do wyboru tematu poświęconego przyczynom, dla których ciężko jest firmom zrekrutować dobrego programistę i poszukiwania ciągną się tygodniami.
Oczywiście ten wniosek jest na podstawie moich doświadczeń oraz rozmów z osobami, dla których to dzień powszedni. Mam do Was, bardziej doświadczonych ode mnie, pytanie - jakich kompetencji brakuje kandydatom na programistów PHP? Typu frameworki, jakieś konkretne biblioteki, znajomość technologii, czy inne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Programista to ktoś jak prawnik albo lekarz. Aby zostać dobrym programistą trzeba nauczyć się wiele rzeczy i cały czas się uczyć. Do tego dochodzą pewne cechy, które taki człowiek powinien posiadać m.in. cierpliwość, umiejętność logicznego myślenia i umiejętnego wykorzystywania znalezionych informacji. Nie każdy jest na tyle uparty, aby podjąć się tej profesji. Uważam, że każdy dobry programista prędzej czy później wyjedzie z tego kraju, otworzy własny interes itp. Bo tak naprawdę jak się trochę posiedzi na etacie nie mając większych zobowiązań (żona, dzieci, raty za dom itp.) to prędzej czy później zacznie się myśleć właśnie w tych kategoriach, a jak wiadomo branża w której się znajdujemy jest raczej dla stosunkowo młodych ludzi. Jednak to jest jeden ze scenariuszy, kolejny powód to studia. Przyjęło się, że idąc na studia człowiek nauczy się swojej profesji w stopniu umożliwiającym pracę. Jednak każdy wie, kto przeszedł ten cyrk albo chociaż liznął materiału w nim, że po skończeniu tak naprawdę nie jest możliwe pracowanie w zawodzie. Ot co, więc albo bierzemy kogoś na przyuczenie w firmie albo szukamy pół roku dobrego programisty, który tak naprawdę i tak nam ucieknie po krótkim czasie. Cytat Mam do Was, bardziej doświadczonych ode mnie, pytanie - jakich kompetencji brakuje kandydatom na programistów PHP? Typu frameworki, jakieś konkretne biblioteki, znajomość technologii, czy inne. Z mojego doświadczenia wynika, że tak naprawdę programistą, których spotykałem w procesach rekrutacji brakowało wszystkiego (a dlaczego pisałem wyżej). Nawet pojęcia co to jest w ogóle framework, takich którzy korzystali z jakiegoś nie było (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Moja definicja dobrego programisty jest taka, że jest to człowiek który potrafi korzystać co najmniej z jednego frameworka, potrafi pisać obiektowo, zna niektóre z wzorców projektowych, potrafi pracować w grupie (git, svn) i na początek tyle chyba. Pzdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 11:38 |