![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Witam,
jako że nie od dziś można zaobserwować rozsiane po blogach i forum (forach?) posty dotyczące MVC czy MVP proponuję rozmowę na temat wzorców architektonicznych w php. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Link dałem dokładnie taki jaki chciałem.
Tak, masz rację zgadzając się z wikipedią, zgadzam się też z Twoim opisem MVC i nie widzę powodu dla którego trójwarstwowa architektura posiadająca Widok zajmujący się prezentacją danych, Model odpowiedzialny za logikę biznesową oraz Kontroler zajmujący się obsługą żądania. Tu dopiero pojawia się małe rozróżnienie w relacji miedzy warstwami w przypadku MVC i MVP (pomijam ograniczenia protokołu). Otóż zakłada się i to zupełnie niesłusznie, że w obecnych FW webowych nie można pisać inaczej niż zgodnie ze wzorcem MVP. W MVP to kontroler (presenter) ma za zadanie "obrobić" dane dla widoku np.
To chwileczkę... nie można po prostu przekazać modelu?
Czy nikt nie widzi różnicy jaka zaszła w samej filozofii, w relacjach między warstwami? Może to nie klasyczne MVC, ale z uwagi na znane nam ograniczenia, wypełniamy ten wzorzec, bo widok sobie już sam poradzi, prawda? Przyczepić się można, tylko pytanie po co? Czy nie kieruje się znanym mi wzorcem? Nie udało mi się spełnić wszystkich założeń, to prawda, ale WZORZEC znam i się trzymałem na tyle na ile mogłem. Jak to ktoś potem nazwie inaczej... Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 17:24 |