![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.Od niedawna analizuje kod ZF.I nie mogę jednego pojąć.Otóż mam w ZF taką metode jak fetchAll która zwraca mi wszystkie rekordy z wybranej tabeli.Gdy zaglądam do klasy Zend_Db_Table_Abstract w której znajduje się ta metoda fetchAll.
Zwraca ona obiekt klasy Zend_Db_Table_Rowset,klasy której konstruktor nic nie zwraca.Dlaczego zwraca obiekt? Przecież powinna mi zwrócić tablice w której znajdują się rekordy? bardzo proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widocznie czegoś nie rozumiem.Mam taką metoda jak fetchAll.Którą wywołuje w IndexController:
$this->view->albums = $album->fetchAll(); I wiem ze album dziedziczy z Zend_Db_Table.Dlatego sprawdzam czy jest tam metoda FetchAll.Niema jej .Dlatego sprawdzam jego Parent czy posiada tą metoda FetchAll.I posiada a ta metoda wygląda tak:
I jak widać zwraca utworzony obiekt zmiennej $rowsetClass czyli klasa Zend_Db_Table_Rowset.Która nie zwraca mi nic.Bardzo Proszę mi rozjaśnić o co tu chodzi .Widocznie czegoś tu nie rozumiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwraca ona obiekt klasy Zend_Db_Table_Rowset,klasy której konstruktor nic nie zwraca.Dlaczego zwraca obiekt? ... I jak widać zwraca utworzony obiekt zmiennej $rowsetClass czyli klasa Zend_Db_Table_Rowset.Która nie zwraca mi nic. A od kiedy konstruktor coś zwraca, a tym bardziej klasa? Jeżeli tworzysz obiekt przez new to otrzymujesz obiekt tej klasy a nie to co zwraca konstruktor. To są podstawy OOP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 21:09 |