|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, chciałem poćwiczyć troszkę PHP
Chce zrobić wszystko dokładnie i stwierdziłem że zasięgnę porady fachowców (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Oto moje dwie strony StronaStartowa.php
Oraz plik Logowanie.php
Najbardziej interesująca część kodu StronyStartowej to <!-- Tabela Logowanie --> Jestem zalogowany z poprawnymi danymi, i wszystko wydaje się być w porządku, jednak jeśli jestem zalogowany i kliknę w link w przeglądarce (Firefox) to napis "Zostałeś zalogowany jako ZMIENNA SESYNA" zmienia się na "zostałeś zalogowany jako " I oto pytanie, prosiłbym o podpowiedź w jaki sposób zrobić by pokazywało który użytkownik jest zalgowany nawet po kliknięciu w link, wiem ze problem do tyczy zmiennych przekazywanych przez formularz z tabeli logowanie, no bo wiadomo że po kliknięciu w link dane z formularza zostaną zlikwidowane Nie chce także by w przeglądarce po naciśnięciu linku przeszło do linijki "wypełnij formularz" Mam nadzieje że znajdziecie dla mnie jakąś wskazówkę. Z góry dziękuje Eldiane |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zrób to w ten sposób:
Kod Jeśli jesteś zalogowany { Wyświetl "Zostales poprawnie zalogowany " . $_SESSION["nickname"]; } W przeciwnym wypadku (nie zalogowany) { Jeśli wysłano formularz { Walidacja danych, zapytanie do bazy, sprawdzenie czy user istnieje $_SESSION["logged"] = 1; //Przypisanie 1 gdy jestes zalogowany $_SESSION["nickname"] = $nickname; header( "Location: logowanie.php" ); // Przekierowanie na tą samą stronę exit; } W przeciwnym wypadku (formularz nie wysłany) { Wyświetl formularz } } Myk z header uprości kod i naprawi problem z "ponownym wysłaniem formularza przy odświeżeniu", którego jeszcze nie zauważyłeś. Dodatkowo wywal pierwsze zapytanie. Drugie wystarczy, bo sprawdza i login i hasło Po trzecie poczytaj o zabezpieczaniu zapytań. Na tym etapie nauki wystarczy wyrobienie sobie nawyku używania mysql_real_escape_string, ale polecam zapoznanie sie później z PDO. Ten post edytował Noidea 7.01.2011, 16:01:39 |
|
|
|
Eldiane Przekazywanie wartosci sessji 7.01.2011, 14:39:29
Eldiane Ok, dziękuje za podpowiedź tylko jeżeli dam Header... 7.01.2011, 16:13:56
Noidea Nagłówki (headers) muszą zostać wysłane do przeglą... 7.01.2011, 16:21:59
Eldiane Dziękuje za pomoc
Lecz jednak to nie koniec kłop... 7.01.2011, 18:27:17
Noidea 1) Popatrz w kodzie który wkleiłeś na linijkę 32, ... 7.01.2011, 19:56:24
Eldiane Dziękuje za wytknięcie wszystkich błędów, skrypt p... 7.01.2011, 22:36:50 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 20:24 |