![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam do wykonania projekt na Inżynierię Oprogramowania - utworzenie stronki z wierszami z możliwościami: -Komentarz -Ocena -Zgłoszenie naruszenia zasad (raport) -Dodanie wiersza przez Admina -Edycja -Usunięcie -Akceptacja wiersza dodanego przez użytkownika -Licznik wyświetleń -Popularność -Średnia ocen -Top 10 -Alfabetyczny indeks autorów -Kategorie wybrałem PHP, gdyż wydaje się rozsądnym rozwiązaniem, lecz dopiero spotykam się z tym językiem na poważniej. Jak rozwiązać ten problem? Jak przechowywać dane(wierszyki itd)? Myślałem o jakimś hostingu typu cba.pl i wrzucenie tam tego. Jak przygotować specyfikację techniczną? Dziękuję z góry za wszelkie wypowiedzi i okazaną pomoc. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie próbuję zrobić dodawanie wierszy - czyli
1. wybieramy kategorię z listy 2. wpisujemy imię, nazwisko 3. wpisujemy tekst(treść wiersza do okna tekstowego) 4. klikamy button zamiesc(wyślij). Kod <html> <html lang="pl"> <head> <b>Witamy na stronie POEMIX!</b> </head> <body> <br><br>Dodaj swój utwór<br><br> <form action ="dwiersz.php" method=post> <table border =0> <tr> <td>Kategoria:</td> <td><select name="kategoria"> <option value = "milosne">Miłosne <option value = "mroczne">Mroczne <option value = "smutne">Smutne <option value = "humorystyczne">Humorystyczne <option value = "inne">Inne </td> </tr> <tr> <td>Imię:</td> <td align="left"><input type="text" name="imie" size="30" maxlenght="20"></td> </tr> <tr> <td>Nazwisko:</td> <td align="left"><input type="text" name="nazwisko" size="30" maxlenght="20"></td> </tr> <tr> <td>Tresc:</td> <td><textarea name="tresc" cols="40" rows="6">Wpisz swój tekst...</textarea></td> </tr> <tr> <td> </td> <td align="center"> </td> </tr> <tr> <td colspan align="center"><input type="submit" value="Zamiesc"></td> </tr> </table> </form> </body> </html> Teraz mam plik dwiersz.php (czyli dodawanie wierszy) i nie mogę sobie z tym poradzić, by ten skrypt zadziałał. Wyskakuje komunikat: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in E:\Program Files\WebServ\httpd\dwiersz.php on line 17 dwiersz.php Kod <html>
<body> <?php $kategoria=$_POST['kategoria']; $imie=$_POST['imie']; $nazwisko=$_POST['nazwisko']; $tresc=$POST['tresc']; ?> <?php $polacz = @mysql_connect('localhost', 'admin', '1234') or die ("Nie moglem sie polaczyc z serwerem"); mysql_select_db('wiersze') or die ("Nie moglem znalesc bazy danych"); mysql_query (INSERT INTO `wiersze` ( `kategoria` , `imie` , `tresc` ,`nazwisko` , `login` )) VALUES ( '$kategoria', '$id', '$imie' , '$nazwisko' , '$login' ); mysql_close($polacz); ?> <?php echo "<p>Wiersz dodany!.</p>"; ?> </html> </body> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 03:18 |