Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Początki z OOP.Pytanie dotyczące dziedziczenia
anonim1989

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.Mam pytanie czy np.jeśli tworze obiekt danej klasy 'A',która nie posiada konstruktora i dziedziczy po klasie 'B' (PARENT).a klasa 'B' także nie posiada konstruktora ale dziedziczy po klasie 'C'.to wywoła mi się konstruktor klasy C tak?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
-=Peter=-

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Nie... Brak konstruktora = użycie konstruktora domyślnego dla języka (czyli zapewne utworzy obiekt klasy stdClass z podanymi w definicji klasy atrybutami).

Być może jestem już dzisiaj zbyt bardzo zmęczony, ale jeśli dobrze rozumiem pytanie autora tematu i Twoją odpowiedź to piszesz brednie.

Konstruktor jest dziedziczony jak każda inna metoda, jeśli klasa A dziedziczy po klasie B, a klasa B po klasie C, przy założeniu że klasy A oraz B nie mają zdefiniowanego konstruktora, a C ma, to przy utworzeniu obiektu klasy A zostanie wywołany konstruktor klasy C (nadklasa klas A oraz B ). W innych językach jest inaczej. Np. w javie konstruktory się jako tako nie dziedziczą, trzeba jawnie przesłonić konstruktor, który i tak zawsze wywoła konstruktor nadklasy. Wyjątkiem jest gdy klasa rodzica nie posiada innych konstruktorów niż konstruktor domyślny.

Nie rozumiem też w ogóle Twojej uwagi podanej w nawiasie. stdClass nie jest klasą bazową dla wszystkich klas w php - wydaje mi się że to miałeś na myśli.

Cytat
Konstruktor, destruktor i zmienne prywatne nie są dziedziczone w klasie potomnej.

Destruktor też jest dziedziczony. Zmienne i metody prywatne też, ale nie są widoczne w normalny sposób - można się do nich dobrać za pomocą refleksji, a więc jednak są dziedziczone.

Ten post edytował -=Peter=- 5.01.2011, 19:48:11
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 05:54