![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Witam,
jako że nie od dziś można zaobserwować rozsiane po blogach i forum (forach?) posty dotyczące MVC czy MVP proponuję rozmowę na temat wzorców architektonicznych w php. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Cytat Pisanie czegokolwiek po to tylko, aby implementowało jakiś wzorzec jest całkowicie sprzeczne z tym, co jest ideą wzorca projektowego, mianowicie dobrego i sprawdzonego sposób rozwiązania problemu. Nazwa jest tylko po to, aby można było łatwiej zapamiętać, zaprezentować i przedyskutować możliwe rozwiązania. Dziwne podejście. Mianowicie popieram działania Zyx-a. Jak dla mnie jest on purystą językowym i jest to jak najbardziej w porządku. Dzięki takim osobom nie mówimy na jabłko "bardziej okrągła gruszka o smaku jabłka". Ludzie mają tendencję do używania słów, skrótów których do końca nie rozumieją np z samolubnych przyczyn (chcą pokazać jakimi to sa znawcami, specjalistami lub marketingowcami). Dzięki temu np karta graficzna nie nazywa się "Karta graficzna od Nvidia wersja 105" tylko "super Hiper turbo 512 ultra god contact wireless graphic card". To samo się tyczy frameworków Ileż to ja już widziałem "szybkich", "skalowalnych", "łatwych do zarządzania" frameworków wspierających RSS, HTML5 (to już jest maksymalnie nadużywane), FLASH, JS, AJAX itd itd. Taka weryfikacja jest najbardziej na miejscu. Cytat Skoro żaden webowy FW nie implementuje prawdziwego wzorca MVC, to należy zadać pytanie, dlaczego tak się dzieje, że setki doskonałych programistów nie widzi zalet takiej idealnej implementacji i jej do tej pory nie zrealizowało w żadnym powszechnym frameworku? Ja myślę, że to dlatego, że taka implementacja generuje więcej problemów (przynajmniej w świecie programowanie webowego) niż rozwiązuje. Co wcale nie znaczy, że powinni nazywać implementacji od jej "rodziców" bo psujesz w ten sposób naturalny porządek nazewnictwa. Np jak dymasz córkę Oli to nie znaczy, że dymasz Olę. Jak ty napiszesz zarąbisty system na jakim zarabiasz krocie a ktoś zrobi taki drugi i nazwie "TwojaNazwaSystemu2" to zrozumiesz co tzn "akademicka dyskusja". Ten post edytował wookieb 4.01.2011, 16:36:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 05:54 |