![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istniej możliwość przywrócenia domyślnej wartości w danej kolumnie w bazie mysql po zamknięciu przeglądarki.
Coś w rodzaju auto DEFAULT. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@bim2: a czy ja pisałem, że może lub nie może koleś z 2 przeglądarek wchodzić? Żadnej blokady nie ustawałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Traktuję useragenta jedynie do określania unikalności usera i tyle. Najbezpieczniej jest, w razie gdy zaloguje się ten sam user z innym IP lub user-agentem, wylogować starego i zalogować nowego. Sam korzystam z kilku przeglądarek i tak jest najlepiej by uniknąć "dubli". Poza tym przechowuj te ciągi od userów różne. Dzięki temu dowiesz się kilku ciekawych danych statystycznych, a w razie czego będziesz miał fajne narzędzie do logowana poczynań userów. Czy są ze zmiennego czy stałego IP, czy korzystają z różnych przeglądarek, czy je aktualizują. A w razie poważnych odchyłek będziesz mógł zareagować. Przykład? User nagle skorzystał z przeglądarki jakiej do tej pory nie używał, a potem znów wrócił do starej. Możliwe, że ktoś włamał się mu na konto. Podobna sytuacja gdy znikąd użył przeglądarki nieaktualnej o choćby minimalnie w tył i nagle potem znów najnowszej. Można tak wykryć choćby bota. Bo tylko tak naprawdę analizując działania usera możesz wykryć bota (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 03:20 |