![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 3.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zbiór 3 liter: [abc]. Jak za pomocą wyrażeń regularnych opisać wszystkie możliwe kombinacje tych liter? Raz użyta litera jest już niedostępna. Ponadto użycie danej litery jest opcjonalne.
Dla lepszego zrozumienia problemu wypisze jeszcze co może być zbudowane z takiego zbioru: a b c ab ac ba bc ca cb abc acb bac bca cab cba |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 3.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, trzeba było od początku wyjaśnić do czego mi to potrzebne.
Jest to pomoc (niektórzy powiedzą, że oszukiwanie) do gier słownych typy scrabble czy literaki. Użytkownik podaje zestaw liter jakie ma, a strona pokazuje, jakie wyrazy można z tego ułożyć. Dopuszczalne wyrazy mam w bazie danych. Teraz już wiecie, dlaczego za każdym razem muszę generować anagramy od początku i dlaczego porównywanie anagramów z danymi z bazy jest zbyt zasobożerne. W tej chwili mam takie rozwiązanie, że robię listę wszystkich anagramów, a następnie w bazie dokonuję porównań za pomocą SELECT ... WHERE ... IN Gdyby kogoś ciekawiło jak się to sprawuje to zapraszam na http://krzyzowkowo.pl/scrabble. Niestety, ze względów wydajnościowych musiałem wprowadzić ograniczenie do 8 liter. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 18:40 |