![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
planuje zrobic oprogramowanie (za duze slowo jak na "to cos" za co sie zabralem) do obslugi MSP (raczej malej niz sredniej firmy, przynajmniej na razie) w php i MySQL. Ma byc to zarazem praca dyplomowa. Mam czas do maja. Wiem, ze nie jest to zbyt duzo czasu jak na jedna osobe, bo roboty z tym troche jest, ale po pierwsze najwazniejszy jest projekt bazy. A tak wlasciwie, to nie jest to chyba zbyt trudne zadanie, tak mysle.Jestem troche swierzy i zielony w php (troche w domu sobie tworze i kombinuje proste takie rzeczy) Jest to pierwszy moj taki projekt i mam troche pytan co do bazy przede wszystkim. Zrobilem projekt, ktorego foto jest na www.lobox.com.pl/slaw/index.htm (plik ma 124 kB) Podzielona jest jakby na 5 czesci: 1. Firma: tabela, w ktorej trzymane sa dane firmy, w ktorej to wszystko dziala, i ktorej dotyczy. Moznaby chyba to zrobic w pliku, ale tak myslalem przyszlosciowo, ze moznaby pozniej wprowadzic obsluge wielu firm. 2. Klient: tabele
4. Zamowienia: tabele
To na razie tyle. Prosze o konkretne wypowiedzi i zapraszam do dyskusji. Czescia tego projektu jest tez sklep internetowy (wlasciwie to mozliwosc w latwy sposob zamawiania przez internet), ale to sie chyba zawiera w tym (tak mniej wiecej). Najwiecej pracy bedzie ze stworzeniem tego w php i latwym dostepem do wszystkiego z poziomu wyszukiwarki. Pomocny dla mnie okazal sie tu post >>It's_me<<. dzieki slaw:) Ten post edytował slaw:) 13.11.2004, 13:39:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
do tworzenia projektów baz danych polecam program deZign
1. W zamówieniu chyba najwygodniej jest pozwolić klientowi wybrać sobie, czy che korzystać z adresu domowego, czy z jakiegoś innego. Dzieki temu przechowujemy tylko: 1. id klienta, 2. id adresu 2. Vat - hmm - skomplikowało się to przez ten export - człowieku - nie przesadzaj z tą pracą dyplomową - bo do września tego nie skończysz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) W atakim przypadku obstaje za tym, by rodzaj stawwki Vat podpinać pod kategorię prouktów. Mozna w niej również zdecydować, czy dane produkty można sprzedawać w więcej niż 1 stawce. Teraz tylko pytanie - w jaki sposób i kiedy stawka ta ma zostać wybrana. 3. Historia ceny. Najlepiej jest przygotować osobną tablę - id | id produktu | cena | data czy coś w tym stylu, i przechowywać tam kolejne ceny. Z uwagi jednak na to, że stosunkowo trudno pobiera się listę produktów z cenami, dla której dla każdego produktu musiałbyś szykać najnowszej ceny - dlatego dobrze by bylo przechowywać tą najnowszą cenę również w tabeli produkty. W tabeli zamówienia również warto przechowywać tą cenę na sztywno. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 22:56 |