![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
planuje zrobic oprogramowanie (za duze slowo jak na "to cos" za co sie zabralem) do obslugi MSP (raczej malej niz sredniej firmy, przynajmniej na razie) w php i MySQL. Ma byc to zarazem praca dyplomowa. Mam czas do maja. Wiem, ze nie jest to zbyt duzo czasu jak na jedna osobe, bo roboty z tym troche jest, ale po pierwsze najwazniejszy jest projekt bazy. A tak wlasciwie, to nie jest to chyba zbyt trudne zadanie, tak mysle.Jestem troche swierzy i zielony w php (troche w domu sobie tworze i kombinuje proste takie rzeczy) Jest to pierwszy moj taki projekt i mam troche pytan co do bazy przede wszystkim. Zrobilem projekt, ktorego foto jest na www.lobox.com.pl/slaw/index.htm (plik ma 124 kB) Podzielona jest jakby na 5 czesci: 1. Firma: tabela, w ktorej trzymane sa dane firmy, w ktorej to wszystko dziala, i ktorej dotyczy. Moznaby chyba to zrobic w pliku, ale tak myslalem przyszlosciowo, ze moznaby pozniej wprowadzic obsluge wielu firm. 2. Klient: tabele
4. Zamowienia: tabele
To na razie tyle. Prosze o konkretne wypowiedzi i zapraszam do dyskusji. Czescia tego projektu jest tez sklep internetowy (wlasciwie to mozliwosc w latwy sposob zamawiania przez internet), ale to sie chyba zawiera w tym (tak mniej wiecej). Najwiecej pracy bedzie ze stworzeniem tego w php i latwym dostepem do wszystkiego z poziomu wyszukiwarki. Pomocny dla mnie okazal sie tu post >>It's_me<<. dzieki slaw:) Ten post edytował slaw:) 13.11.2004, 13:39:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DeyV:
ten projekt zrobilem w DBDesigner4 i on mi takie cos powstwial i nie mozna tego wywalic (ja nie moge). moze gdzies w preferencjach sie to wylacza. Zgadzam sie. Wystarczy w zamowieniach podać id klienta oraz id adresu ale DBDesigner swoje. Tak to zrobilem jako pogladowe tego gifa. Postaram sie zrobic gotowy projekt i struktury tabel przekazac do wgladu (juz bez tych zbednych kluczy i indexow) No ale co zrobic jak adres dostawy = adres zamieszkania? Bo raczej dodawac adresu zamieszkania do adresu dostawy sie nie bedzie. Moze jak idadres_dostawy=0 to nie dodaje nic do adresu dostawy tylko pobiera adres zamieszkania z tabeli klient. VAT. No wlasnie. Cale szczescie, ze nie kasowalem tej tabeli. Myslalem, ze to byl zly pomysl, ale jednak nie. Chociaz zobaczymy co z tego wyjdzie. No tak oddzielna tabela ze stawkami i co dalej? Stawki maja sie odnosic do towarow czy do zamowienie_pozycje czyli dopiero jak ktos zamawia dany towar to jest dodawana stawka? Ale na jakiej podstawie? Chyba, ze tak: struktura zamowienie_pozycje i stawka_vat jest taka jak teraz (po za tyloma kluczami w stace_vat) jak ktos zamawia jakis towar to zaluzmy, ze domyslnie jest 22%, ale moze tez sobie wybrac i wtedy do zamowienie_pozycje.stawka_vat jest wpisywane stawka_vat.idstawka_vat. Czy dobrze zrozumialem? Jak nie to prosze o korekte. orson: no zgadzam sie, ale jak zrobic, jak w ofercie towar ma 22%, a na eksport idzie 0% ? na stale chyba nie mozna chyba, ze masz pomysla (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Aha i przypomnialo mi sie. Jak zrobic historie ceny? Tak, zeby to mozna na wykresie przedstawic, np. ceny z ostatniego miesiaca czy roku danego towaru? pozdr slaw:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:01 |