![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w mojej aplikacji jest możliwość plusowania i minusowania komentarzy. Jeżeli komentarz ma ileś minusów, pojawia się napis "Komentarz poniżej pewnego poziomu". Jakie inne rozwiązania, które stwierdzają, który komentarz jest poniżej poziomu stosujecie? Póki co mam najprostsze: Rating komentarza <= ilość z konfiga - nadajemy mu odpowiednią rangę. Edit: Rating to suma wszystkich punktów zdobytych przez komentarz. Minus to -1 punkt, Plus to +1 punkt. Rating to balans plusów i minusów. Dzięki za pomysły, Athlan. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Moim zdaniem lepiej polegać na różnicy ponieważ dla małej liczby głosów tylko system by głupiał (stosunek skakałby nienaturalnie, łatwo nabić plusy lub minusy, a więc wpłynąć na wyświetlenie, dzielenie przez 0). Samo poleganie tylko na plusach lub minusach też nie jest ok, ponieważ niweluje wpływ współczynnika przeciwnego. Przydużej liczbie minusów zablokuje wyświetlanie także tego z wieloma plusami a to nie jest ok. Różnica jest najbezpieczniejsza. Przy czym oczywiście taki system jest tylko jednym z kilku poziomów "filtrowania". Ale to chyba sam wiesz. Zastanawiałbym się nad wprowadzeniem ewentualnej "wagi" użytkownika. Inaczej można by przeliczać użytkowników anonimowych, inaczej zalogowanych, a zalogowani mogliby mieć jeszcze współczynnik "inteligencji" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Idiota miałby go na poziomie anonima, ale już sensowny user przykładowo dwukrotnie wyższy niż normalny user. I to też miało by wpływ na ostateczny wynik. Komentarze ze strony sensownych użytkowników miały by kilkukrotnie wyższą wartość niż "plankton" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mało to sprawiedliwe, ale w normalnej demokracji 2 debili ma większe prawa niż 1 mądry. A dla mnie jest idiotyzmem, bo potem mądrym rządzą kretyni (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 21:14 |