![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie!
Za klika tygodni zabieram się do pisania pewnego portalu społecznościowego. W związku z tym mam kilka pytań. 1. Zapisywanie danych osobowych w bazie danych - Czy szyfrować dane, które użytkownicy zapisują w swoim profilu? Czy jest to wydajne? PS. Proszę o swoje sugestie. 2. Szyfrowanie - Do tej pory pisząc skrypty stosuję napisany przez siebie skrypt mianowicie. Każdą zmienną $_POST, $_GET przed wywołaniem 'oczyszczam' za pomocą napisanej przez siebie funkcji. Polega to na usunięciu znaków szkodzących kodowi, pozwalając na wgranie czegoś do plików strony itd. Czy jest to konieczne, bezpieczne i wydajne? PS. Proszę o swoje sugestie, czym ewentualnie to zastąpić. 3. Znajomość - W jaki sposób zapisywać znajomości, powiązania w bazie danych? - Czy też przy każdym użytkowniku robić kolumnę 'znajomi' i w niej zapisywać ID użytkowników zaproszonych (1;2;3;4;5) - Zrobić tabelę znajomi i tam zapisywać ID użytkownika oraz jego znajomych w takiej postaci '1;2;3;4;5' - Każdy znajomy w osobnym wierszu, czyli ID osoby głównej i ID znajomego. PS. Jakie rozwiązanie było by najkorzystniejsze i najbardziej wydajne. Proszę o własne sugestie, jak Wyłyście postąpili. 4. Zauważyłem, że większość portali ma kilka domen np. - Znany portal facebook ma adresy takie: photos-f.ak.fbcdn.net - zdjęcia - NK: 0.s-nk.pl I moje pytanie brzmi następująco po co osobna domena na pliki strony, zdjęcia?? Przecież można to zrobić za pomocą sub-domen i przypisać każdą dla osobnego serwera, a nawet ustalić dla każdej sub-domeny własne adresy DNS. Można to przecież zrobić w taki sposób: domena.pl - portal, 1.s.domena.pl, 2.s.domena.pl, 3.s.domena.pl ... - serwery na pliki 5. Kod - Nie dotyczy to tylko portali, ale również zwykłych stron. Dlaczego (dotyczy się to głównie, ajax, javascript, jQuery, css) kod jest w jednej lini - Aby go trudniej ewentualnie skopiować i przerabiać? Jakimi programami to można zrobić? (jak się da w notepad++ gdzie to jest?). 6. Adresy - Czy stosować linki typu: - domena.pl/register , domena.pl/user/12345 - domena.pl/register.html , domena.pl/user,12345.html - domena.pl/register , domena.pl/user,12345 Czy jakieś inne - zaproponujcie 7. Jak mi się coś przypomni to dopiszę (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) Pozdrawiam serdecznie i Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT! (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Ten post edytował desavil 24.12.2010, 09:06:53 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. szyfrujesz tylko hasła.
2. jest pewna zasada "nigdy nie ufaj użytkownikowi", wszystko co pochodzi od użytkownika musi być filtrowane, nie wiem co masz na myśli przez "szyfrowanie" 3. tabela z powiązanie znajomości 4. to już kwestia indywidualna......a czemu nie? skoro mają oddzielne serwery na pliki to po co dawać na tą samą domenę? 5. pewnie tak, jakby nie patrzeć skrypt ajax/jquery można łatwo ukraść, co do wydajności to wątpię, żeby to znacząco ją zwiększało, no chyba, że skrypt jest bardzo długi 6. też kwestia indywidualna, zrób tak jak Ci się podoba |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 04:10 |