![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako fan Peara i jego DB boli mnie że nie mogę (albo nie umiem) wyciągnąć tylko jednego wiersza za pomocą zapytania. Może najlepiej będzie na przykładzie. Załóżmy że chcę wyciągnąć sobie dane jakiegoś usera. W rezultacie spodziewam dostać tylko jeden wiersz. Robię w modelu (w uproszczeniu):
Dostaję wtedy tablicę jednoelementową w której jest tablica z danymi usera, z której muszę wyłuskać ten jeden element. Czy jest jakiś sposób żeby dostać od razu tablicę z danymi usera? Dotychczas robiłem to używając array_pop():
ale jest to rozwiązanie wg mnie nieeleganckie. Czy nie ma czegoś w stylu ->result_row()? Przekopałem dokumentację i pliki ale nic ciekawego nie było. Znalazłem coś takiego jak ->current() ale nie wiem czy to rozwiąże mój problem. Jak Wy sobie z tym radzicie? Druga rzecz to przygotowywanie list do <selectów>. Mam tabelę userów, robimy zapytanie wyciągające id_user i login. Teraz chciałbym spreparować tak dane, żeby można je było wstawić do form::select. Muszę wszystko jeszcze raz przefeczować, wstawiając do indeksu tablicy id_user a do wartości jego login. W Pearze było to tak fajnie rozwiązane, że jeśli robiłem zapytanie "SELECT id_user, login FROM (...)" to id_user (w zasadzie pierwsza wybrana kolumna) mogła się od razu stać indeksem tablicy. Tu indeksy są z góry definiowane jako numeryczne. Czy można to jakoś zmienić? Jak Wy przygotowujecie tablicę z wartościami dla <selecta>? Mowa o Kohana2.3.4, nie korzystam z ORM (na razie) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A więc aby dorwać się do wierszy to current, ale możesz też przewijać się między rekordami używając next i previous itd -> http://docs.kohanaphp.com/libraries/database/result
Jeśli chcesz do kolumny wyniku to jeśli wiesz, że wynik jest, odnosisz się do nazwy kolumny, a więc choćby $this->db->query('bla, bla')->current()->nazwa_kolumny @bottom: niestety nie spotkałem się z taką funkcjonalnością o jakiej piszesz. Chyba będziesz musiał ją zaimplementować sam, dziedzicząc po db i rozszerzając tę klasę o ową funkcję. No i w wymaganej klasie to ją ustawiać jako domyślny model połączenia z bazą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na chwilę obecną nie widzę innego rozwiązania.
Powód edycji: [thek]: Dopisek dla kolegi poniżej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc aby dorwać się do wierszy to current, ale możesz też przewijać się między rekordami używając next i previous itd -> http://docs.kohanaphp.com/libraries/database/result Jeśli chcesz do kolumny wyniku to jeśli wiesz, że wynik jest, odnosisz się do nazwy kolumny, a więc choćby $this->db->query('bla, bla')->current()->nazwa_kolumny Dokumentację czytałem w pierwszej kolejności, więc wiem o tym:) Myślałem że jest jakiś sprytniejszy sposób nieopisany w dokumentacji (przeglądając pliki Kohany udało mi się już znaleźć kiedyś rzecz o której się nie mówi w dokumentacji a która jest użyteczna). Co do kolumny, to nie zrozumiałeś mnie. Nie chcę wyciągnąć jednej wartości na podstawie kolumny, tylko całą kolumnę. Jeśli np. dam zapytanie "SELECT id_user, login FROM users" i użyję getCol to dostanę tablicę gdzie indeksami będą id_userów a wartościami loginy. W sam raz na wstawienie tego do <select> w widoku. W manualu peara ładnie to pokazano: http://pear.php.net/manual/en/package.data...mmon.getcol.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeśli np. dam zapytanie "SELECT id_user, login FROM users" i użyję getCol to dostanę tablicę gdzie indeksami będą id_userów a wartościami loginy. W sam raz na wstawienie tego do <select> w widoku. ORM::select_list() Dopisanie tego do zwykłej klasy Database to przecież 2 minuty pracy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 05:27 |