![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacytuje pewnego uzytkownika z innego tematu, który odpowiadał na temat ukrywania tekstu w kodzie.
http://www.pozycjonowanie.jrr.pl/cloacking Oczywiście, że się da (w linku powyżej jest jeden z wielu sposobów), jednak te wyszukiwarki, na których prawdopodobnie najbardziej ci zależy - potrafią wykrywać ukryty tekst i przyniesie to efekt odwrotny od zamierzonego (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ciekawi mnie czy np. stosowanie css żeby np. ukryć tekst (który ma być ze względu na semantyczność kodu ale estetycznie chce mieć łądny tekst w obrazku) przez np. display: none; jest równie karalne przez Googleboty? Zdaje sobie sprawe, że w tekscie naglowka moze byc "Pluszowy miś" a w obarazku zupełnie coś poza tematem np. jakas sex-fota... Czyli za takie praktyki też można dostać bana w google? Ten post edytował Volume 16.12.2010, 13:16:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ... CSS to już warstwa stricte prezentacyjna i oczywistym jest, że możesz chcieć w niej zamienić jakiś tekst na grafikę. Użycie display: none; jest jak najbardziej poprawne. No właśnie troche ostatnie czasy dogooglowałem na ten temat i z tego co poznachodziłem nie byłbym taki pewny, że to jest poprawne. Semantycznie oczywiście tak, ale google widocznie ma gdzieś to, ze ktoś chce być poprawny plus estetyczny i widocznie podchodzi do "ludzi" z niepoprawnym (w przypadku uczciwych) dystansem. Znalazły się osoby co jednak dostały bana za display: none; dla h1 - tylko teraz ciekawe jest czy przypadkiem nie byly to wyjatkowe sytuacje - typu, że ktoś kogoś podkablował w google, że w h1 wsypał pełno kluczowych słów może nawet nieadekwatnych do tego co na stronie... Również z tego co wygooglowałem wydaje się być pewne, że stosowanie display: none; dla tagów innych niż hx jest raczej bezpieczne. Najbardziej barne są pod lupę google nagłówkich wyższych rzędów czyli zwłąszcza h1. Cytat Pod Opera < 4 pewnie też nie... co z tego? IE6 umarło. Ja uważam, że jeśli ktoś znalazł te pare minut/sekund na zainstalowanie opery/(lub innych - nie_IE domyslnie zainstalowanego w rzadko aktualizowanym systemie MS) to prędzej czy później zainstaluje/zaktualizuje nową wersję swojej ulubionej przeglądarki - natomiast u kogoś kto nie ma świadomości istnienia czegoś innego niż IE zapewne taka aktualizacja IE pojawi się dopiero w przypadku instalacji nowszej wersji systemu... a jeśli wezmiemy pod uwagę, że domyślnie w XP jest wsadzony IE6 to tym samym istnieje pewna pula osob dla których IE6 (tak jak system XP) jest ciagle zywy;] Fakt ze to wg rankingow pare % ale kto wie czy ktos z tego grona akurat nie bedzi potrzebowal poprawnie czytelnej witryny.
Ten post edytował Volume 17.12.2010, 13:55:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:07 |