![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MVC jest oczywiście jest wzorcem na ściąganie danych i obróbkę i wyświetlenie. Ale co z całą resztą? Można napisać klasy do tylko potrzebnych rzeczy, ale gdzie je poumieszczać i gdzie dawać ich wywołania?
Powiedzmy, że mam taki układ folderów: Kod application |- models |- views |- controller I napisałem sobie klasę powiedzmy do obsługi sesji. Gdzie ją umieścić i gdzie wstawiać kod operujący na tej klasie? Mam na myśli bardziej ogólne rozwiązanie, bo nie wiem co robić z różnymi dodatkowymi klasami, które nie mają nic wspólnego z MVC, ale są mi równie potrzebne |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostszy możliwy przykład: masz sobie widok do wyświetlania listy elementów. I teraz wyobraź sobie, że chcesz wyświetlić sobie nagłówki czegośtam pobranego przez RSS lub jakąś usługę sieciową. Jeśli powiesz, że "OK, do operacji CRUD interfejsem modelu będzie ten definiowany przez ORM-a", masz lipę, ponieważ najprawdopodobniej Twój widok będzie umiał operować tylko na modelach z bazy i nie będzie potrafił obsłużyć modelu RSS, który formalnie będzie posiadać nieco inny interfejs. Gdyby Twój interfejs modelu dla operacji CRUD i wyświetlania listy elementów był bardziej ogólny, a operacje ORM byłyby pod nim ukryte, problem by nie istniał. Zresztą, nawet nie muszą to być usługi sieciowe. Wystarczy, byś chciał wyświetlić listę plików w katalogu, albo zawartość wgranej na serwer paczki z pluginem.
Drugi rodzaj elastyczności dotyczy samej struktury bazy danych i tego, co jest w niej trzymane. Podam Ci przykład z systemu do automatycznego testowania programów, który rozwijam. Programy są ładowane przez odpowiednie formularze, więc aplikacja operuje bardzo dużą ilością plików. W pierwotnej wersji pliki były składowane na dysku, a meta-informacje o nich były w bazie. Później jednak zdecydowaliśmy się wszystko wpakować do bazy, gdyż utrzymanie spójności takiej struktury stawało się coraz trudniejsze. I tu pojawiła się lipa, bo system był zrobiony na Zend Frameworku, gdzie ORM == Model (Doctrine 1) i nagle się okazało, że aby te pliki były w bazie, muszę przepisać... większość "kontrolerów". Fajnie, co nie? Ten post edytował Zyx 16.12.2010, 15:46:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 20:06 |