![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MVC jest oczywiście jest wzorcem na ściąganie danych i obróbkę i wyświetlenie. Ale co z całą resztą? Można napisać klasy do tylko potrzebnych rzeczy, ale gdzie je poumieszczać i gdzie dawać ich wywołania?
Powiedzmy, że mam taki układ folderów: Kod application |- models |- views |- controller I napisałem sobie klasę powiedzmy do obsługi sesji. Gdzie ją umieścić i gdzie wstawiać kod operujący na tej klasie? Mam na myśli bardziej ogólne rozwiązanie, bo nie wiem co robić z różnymi dodatkowymi klasami, które nie mają nic wspólnego z MVC, ale są mi równie potrzebne |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawowe kryterium brzmi: czy Twoja architektura pozwala Ci zamiast ORM-a użyć czegoś innego? Jeśli da się jako model reprezentować operacje na plikach, transmisję przez sieć czy cokolwiek innego, to OK. Od biedy takie rozwiązanie ujdzie, choć wg mnie jest ono mało elastyczne i w ten czy inny sposób prawie zawsze wymusi na Tobie przeniesienie części odpowiedzialności modelu gdzie indziej. Natomiast jeśli masz sytuację, gdzie model musi być ORM-em (błąd popełniany przez autorów co najmniej połowy frameworków), to jest już nieciekawie, bowiem Twoja aplikacja formalnie może tylko z bazy danych korzystać i z niczego innego, jako że nie możesz tego normalnie odwzorować w systemie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 14:05 |