![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MVC jest oczywiście jest wzorcem na ściąganie danych i obróbkę i wyświetlenie. Ale co z całą resztą? Można napisać klasy do tylko potrzebnych rzeczy, ale gdzie je poumieszczać i gdzie dawać ich wywołania?
Powiedzmy, że mam taki układ folderów: Kod application |- models |- views |- controller I napisałem sobie klasę powiedzmy do obsługi sesji. Gdzie ją umieścić i gdzie wstawiać kod operujący na tej klasie? Mam na myśli bardziej ogólne rozwiązanie, bo nie wiem co robić z różnymi dodatkowymi klasami, które nie mają nic wspólnego z MVC, ale są mi równie potrzebne |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczepię się pod temat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
thek napisałeś: Cytat Model - operuje na danych, różnych jego formach, manipuluje nimi. View - służy do prezentacji danych. Controller - steruje przepływem informacji i procesami aplikacji. Ok, dajmy na to mamy edycję posta na forum. Zadania jakie mamy do wykonania to: 1. Odebranie zapytania http 2. Pobranie posta 3. Sprawdzenie czy on istnieje 4. Wpisanie nowej treści 5. Zapis 6. Wyświetlenie I teraz moje pytanie kto ma za co odpowiadać: 1. Controller 2. Controller za pomocą Modelu 3. Controller za pomocą Modelu 4. Controller za pomocą Modelu 5. Controller za pomocą Modelu 6. Controller za pomocą Widoku Czy dobrze rozumuję? Jeśli tak to czy taki kod z użyciem propela byłby poprawny? Kod w kontrolerze:
O co mi chodzi... Wszystko co piszę, piszę praktycznie tylko i wyłącznie w Kontrolerze (oczywiście poza widokiem), a Modelu praktycznie nie dotykam. Wywołuję tylko jego metody których dostarcza mi Propel. Czy to poprawne podejście? Czy np. sprawdzenie czy post istnieje i wpisanie treści do niego nie powinno odbyć się w modelu ? Z góry dzięki za jakiekolwiek rady. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:35 |