![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem. Otoż, załóżmy, że mam dwie tabele: dane_autentykacyjne: id_da (PK), login, haslo, rola uzytkownicy: id_uzytkownik(PK), da_id(FK), imie, nazwisko, ulica, miasto, nr domu etc (sporo tego) tylko jedna rola: klienci ma wpisy w tabeli uzytkownicy, o użytkonikach z innymi rolami (admin, sprzedawca etc) przechowujemy tylko dane w tabeli dane_autentykacyjne. Tak więc tabela uzytkownicy jest niepotrzebna dla wszystkich oprócz jednej ról. Czy da się to jakoś ładniej zmontować, bez NULLI? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to dzięki za odpowiedź. Jeszcze mam jednak pytania.
Cytat id_uzytkownik(PK), da_id(FK) nie są identyczne? tak, one sa powiązane ze sobą. Dlaczego zdublowane klucze są niepoprawne? Jak dla mnie to proste PK i FK z referencją do siebie. Jak inaczej powiązać klienta (czyli rekord w tabeli dane_autentykacyjne z rolą "klient") z dodatkowymi informacjami z tabeli "uzytkownicy"? Edit: Aha, no tak. W tym wypadku nie jest potrzebna tabela uzytkownicy. Jedynce co się ostatnie to tabela dane_autentykacyjne z Nullami w przypadku każdej innej roli niż klient w rekordach, tak? Cytat Zwyczajnie zakładasz ten rekord w tabeli użytkownicy tylko gdy ktoś jest klientem. I właśnie zdaje się, że tu mam problem. Bo rekord w tabeli uzytkownicy musi istnieć dla kazdego rekordu tabeli dane_autentykacyjne (dlatego to że jest ta referencja). Przez to miałbym sporo rekordów w tabeli uzytkownicy z NULLAMI. Ten post edytował goroteb 14.12.2010, 12:34:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 23:15 |