![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak skonstruować zapytanie....: tabela zawiera: nazwa | data_od | data_do chciałbym aby pokazane zostały rekordy gdzie dzisiejsza data zawiera się pomiędzy data_od a data_do, utrudnieniem jest to że data_od oraz data_do ma wygląd MM.DD Ten post edytował eurosoft 7.12.2010, 20:54:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co mam ci napisać przecież wszystko już napisałem.
Pierwsza metoda: W bazie danych masz np taką tabelę:
W skrypcie pobierasz wszystko z tabeli i po rozdzieleniu miesięcy i dni za pomocą podanych wcześniej przeze mnie funkcji porównujesz otrzymane wartości z bieżącą datą za pomocą zwykłej instrukcji warunkowej. Następnie jeśli warunek jest spełniony to wypisujesz co ci potrzeba na stronie a jeśli nie to nie robisz nic. Przypuszczam że nie jest to zbyt efektywna metoda bo wymaga pobrania całej tabeli i przelecenia przez wszystkie jej rekordy a do tego zwala całą robotę na PHP ale osobiście nie wiem jak to zrobić prościej. W drugiej metodzie masz taką tabele:
Przy zastosowaniu takiej tabeli możesz porównać kryteria bezpośrednio w zapytaniu SELECT i wybrać jedynie spełniające je elementy z tabeli. Więc to rozwiązanie powinno być efektywniejsze do pierwszego ale zapytanie do bazy będzie znacznie bardziej skomplikowane. Wybór należy do ciebie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:49 |