![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , mam problem z polskimi znakami.PHP podczas wysyłania formularza wszystko parsuje na kod ASCII mimo że w nagłówkach mam deklaracje kodowania.Szukałem wszędzie i szukać będę dalej rozwiązania.Może to jest wina jakiegoś ustawienia w php.ini??Jest to dla mnie bardzo ważne ,gdyż w połączeni z bazą danych MYSQL nie zapisuje mi w rekordach polskich znaków.Nie uzywam żadnych funkcji typu htmlentities ,htmlspecialchars ponieważ polskie litery zapisywało mi w postaci Encji ale ,czytałem że to normalne.Problem jedynie w tym ,że kombinuje i wykombinować nie mogę dlaczego mimo deklaracji nagłówków używania przeróżnych funkcji typu ICONV nadal koduje mi w ASCII po wysłaniu formularza.
Moje ustawienia : The Apache HTTP Web Server Version 2.2 php-5.3.3 mysql-5.1.52 WindowsXP Home Może ktoś miał już taki problem?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko w bazie mam zadeklowane na latin2 na php też .To nie wina sql.Może być że to Apache,ale w 90% pewien jestem że wina leży po stronie Php,mam taką funkcje:
Kod $ charset = mysql_client_encoding($dbc); if ( $charset != 'latin2' ) { mysql_set_charset('latin2',$dbc); if (!mb_check_encoding($r_imie,'latin2') ) { die ('Co to za kodowanie ziom?'); // (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) } else { $r_imie=iconv("ASCII" ,"latin2//TRANSLIT",$r_imie); $r_imie=html_entity_decode( $r_imie, ENT_QUOTES, 'latin2'); echo mb_detect_encoding($r_imie, "auto"); } gdzie r_imie to dane z imputa-imie.Funkcja iconv konwetuje z ASCII do latin2 a mb_detect_encoding sprawdza jakie kodowania i efekt jest taki że zawsze jest ASCII mimo że dam różne kodowania ISO UTF i inne to efekt wyjściowy jest zawsze taki sam= ASCII i w głowę zachodzę dlaczego?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Już 4dni nad tym siedzę i pomysły już mi się kończą.Dlatego zarejestrowałem się tutaj ,może ktos miał podobny problem?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował Rid 5.12.2010, 23:50:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 10:53 |