![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) .
Czytam książkę PHP i MySQL - Vademecum profesjonalisty, jestem na 67 stronie. Czytałem dalej o tych instrukcjach warunkowych typu - if, else itd. ale zupełnie z tego nic nie rozumiem. Autor książki źle naucza PHP ! Ta książka jest beznadziejna. Ciągnie ten sam przykład już do strony 67 i mam w przetwarzanieformualrza.php aż 130 linijek ! To jest jakieś poj... Powinien każdy temat rozpoczynać nowym przykładem. Teraz pytanie do was, jak wyglądała wasza nauka PHP ? Czytaliście książkę czy kursy internetowe ? Można się uczyć z Manuala ? Bo nie wiem jak się uczyć PHP (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) . Na chwilę obecną mój kod wygląda tak (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) :
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jestem chyba jakiś inny ale nigdy nawet nie zajrzałem do książki o PHP oO. Wymyśliłem sobie kiedyś że chce własną stronę, ale nie strone w webmajsterze onetowskim czy czystym html tylko jakiegoś cmsa (nie wiedziałem co to znaczy (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). Pierwszy z brzegu na google co mi znalazło i klikam sobie "install.php" a tutaj jakieś znaczki... Chwilę dużej poszukiwań i natrafiam na wzmianki o jakimś serwerze, więc szukam serwera. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wtedy darmowy serwer to był istny koszmar w porównaniu co jest teraz, albo ja nie potrafiłem znaleźć, ważne że wreszcie przebrnąłem przez proces instalacji jakiegoś bluedragon czy coś w ten deseń. Gorzej, że na górze sypało błędami, które dla mnie znaczyły tyle co nic... Więc poszukiwania innego CMSa, wtedy chyba jedynym polskim cmsem był jPortal na którym ja się wychowałem.
Funkcji echo i instrukcji warunkowych nauczyłem się podczas wprowadzania menu do jPortala (tam był eval dla każdego menu, więc php trzeba było używać). Potem baza danych doszła kiedy zabrałem się za pisanie pluginu statystyk. Dodam, że wszystkich tych rzeczy o których piszę nauczyli mnie na forum.zsyp.pl (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Klasy, MVC itd. to już zasługa siedzenie długo na tym forum i wgłebiania się w problemy innych, no i najważniejsze framework Rapide (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jedyny którego budowe wtedy byłem w stanie zrozumieć (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pierwszy raz w ramach nauki jezyka nowego zajrzałem do książki o Javie, a i tak musiałem przerzucać masę stron bo była gadanina o niczym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.09.2025 - 18:02 |