![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeszukując właśnie tematy tego forum pt. "polskie znaki w AJAX" doszedłem do wniosku, że napisze właśnie jak zapobiec "krzakom" w AJAX.
1. Pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobic jest wstawienie meta tag np. w pliku index.html
2. Następnie, w pliku np. ajax.js dodajemy linijkę kodu:
U mnie wygląda to tak:
3. przy pobieraniu danych z bazy w pliku np. ajax.class.php robimy zapytanie:
najlepiej przed zapytaniem przy pobieraniu danych. U mnie cała funkcja wygląda tak:
Myślę, że choć trochę pomogłem Pozdrawiam. Ten post edytował SN@JPER^ 4.05.2007, 09:49:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
chciałbym odnieść się do przesyłania polskich znaków w jQuery. Siedziałem nad tym 2 dni, nim doszedłem do tego, przeczytałem setki tematów i artykułów z tym związanych. Zamiast polskich znaków były tylko krzaczki. Może więc komuś się przyda... chodzi o dodawanie komentarzy, przesyłanie GETem do pliku php, wpis do bazy, i zwracanie komentarza w rezultacie do dokumentu rodzica, gdzie jest on dynamicznie dopisywany do listy moje rozwiązanie: ustawić w meta kodowanie utf-8, zaś w wywoływanym w tle pliku php dodać nagłówek pliki z kodem zapisać przy użyciu edytora tekstowego z kodowaniem UTF-8. Co najważniejsze: do formularza dodać atrybut akceptowanego kodowania (pomijam inne atrybuty):
jeśli to okaże się niewystarczające, można w pliku php dodać funkcję konwersji:
zwracam uwagę na zmieniony ręcznie przeze mnie wpis dotyczący "ó" - długo nie mogłem dojść, dlaczego z tą jedną literą był wciąż problem... pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 13:12 |