![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Można jakoś zoptymalizować te zapytania? Byłbym wdzięczny za podanie błędów, które mogą zaszkodzić bezpieczeństwu bazy.
Wyniki wyświetlam później np. Kod Online: '.$active['COUNT(active)'].'<br />
Ten post edytował vegeta 2.12.2010, 00:38:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 20 Dołączył: 30.11.2010 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@fifi209: No nie trzeba od razu tak besztać. Po to istnieje to forum, aby rozmawiać i wyprowadzać z błędu. Kolega napisał:
Cytat Byłbym wdzięczny za podanie błędów, które mogą zaszkodzić bezpieczeństwu bazy. A ja odpowiedziałem co może mu się przytrafić i na co powinien uważać, tylko tyle.A co do apostrofów: wyraziłem moją niepewność. Cytat Jaką różnicę zrobi wpisanie np. jako username ' and 1=1 /* " and 1=1 /* Dla mnie żadną Tak, chyba trochę robi różnicę. Stringa trzeba zamknąć, a jeżeli wyescape'uje się ciąg podany jako argument zostaną wyescapowane wszystkie apostrofy, a zatem ciąg nie zostanie zamknięty i żaden OR ani nic podobnego nie zdziała, bo zostanie częścią stringa, prawda? Poza tym mowa była o int'ach i w tym przypadku bez podania apostrofów escapowanie nie pomogłoby. Chyba, że ja tutaj czegoś nie pojmuję. Argument, który przemawia za PDO, to przenośność pomiędzy bazami danych. Możliwe, że w przyszłości będziemy musieli uruchomić ten skrypt na innym serwerze, na którym nie będzie MySQL tylko PostgreSQL i co wtedy? Będziemy przepisywać cały kod? Moim zdaniem lepiej pomyśleć o tym wcześniej niż później kląć pod nosem i rezerwować sobie godziny nerwów. Nie rozumiem też tego porównania do koparki. Za pomocą PDO wszystko miałoby zwięzłą i zrozumiałą formę. Mogłbym zrozumieć gdyby chodziło o jakąś zewnętrzną bibliotekę, którą trzeba dołączyć, ale PDO to standard.. Dzięki za ciekawy link! Muszę go później dokładniej przejrzeć. Pozdrawiam, mmica Ten post edytował mmica 2.12.2010, 17:39:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 03:08 |